Politiek
4 juni 2018, 10:02
Het hoger onderwijs en het mbo moeten verder kunnen internationaliseren. Maar dat mag alleen als het onderwijs er beter van wordt en Nederlandse studenten niet worden verdrongen, vindt minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Daarom geeft de minister internationalisering de ruimte, al bindt ze die tegelijkertijd aan duidelijkere voorwaarden. En ze maakt het onderwijsinstellingen makkelijker Nederlandse studenten zo nodig voorrang te geven.
Vooral de universiteiten trekken de laatste jaren snel meer buitenlandse studenten. Ze geven steeds vaker in het Engels college, vooral bij universitaire masters. Dat stuit op verzet. Docenten en studenten zijn het Engels niet genoeg machtig en presteren minder dan in hun moerstaal, klinkt het. En Nederlandse studenten zouden in het gedrang komen. Van Engelshoven wil internationalisering aanmoedigen, omdat dat de Nederlandse wetenschap, kenniseconomie én student ten goede zou komen. Die laatste leert om te gaan met mensen van allerlei pluimage en kan zich later beter redden op de wereldwijde arbeidsmarkt, stelt ze.
De minister verruimt daarom de mogelijkheden voor Engelstalig onderwijs. Een universiteit of hogeschool kan daar nu formeel alleen voor kiezen als dat ''noodzakelijk'' is, al omzeilen ze dat op grote schaal. Voortaan mag een opleiding verengelsen als dat de kwaliteit ten goede komt en Nederlandse studenten niet in de knel komen. Op die voorwaarden gaat de minister wel strenger toezien dan voorheen. Toezichthouders gaan controleren of het onderwijs inderdaad verbetert en of de gekozen voertaal wel aansluit bij de banen die afgestudeerden willen. De inspectie kijkt of de instelling haar taalkeuzes wel goed heeft onderbouwd. Universiteiten en hogescholen moeten hun taalkeuzes ook beter afstemmen, vindt Van Engelshoven. Een instelling zou een opleiding niet moeten verengelsen als er al geen andere Nederlandstalige opleiding meer is.
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is in grote lijnen positief over de plannen van de minister om meer ruimte te geven aan de internationalisering van het onderwijs. Maar de organisatie vindt dat dit niet moet leiden tot nog meer regels. ''De regeldruk moet niet nog hoger worden'', aldus de VSNU. ''Ook moet de kwaliteit van het onderwijs op peil blijven en moeten we ervoor waken dat opleidingen heel groot worden.'' De universiteiten hechten wel veel waarde aan de internationalisering van de studenten. ''De arbeidsmarkt internationaliseert. Het is mooi als studenten dit dan al hebben meekregen met de internationale oriëntatie en het volgen van colleges in het Engels.'' De VSNU is ook blij dat de minister een aantal maatregelen heeft overgenomen die de universiteiten en hogescholen eerder hebben aangedragen. ''We hebben er vertrouwen in dat we goede stappen kunnen zetten.'' ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.