Terug

Volg Hart van Nederland

Rotterdams raadslid leeft twee weken van 7,14 euro per dag: ‘Het vreet energie’

Rotterdams raadslid leeft twee weken van 7,14 euro per dag: ‘Het vreet energie’

Politiek

2 aug 2019, 17:16

Meeliften met vriendinnen bij een uitje en kopzorgen na wat dagelijkse boodschappen bij de supermarkt. Het Rotterdamse raadslid Ellen Verkoelen (50Plus) ervaart 14 dagen lang hoe het is om van 50 euro per week te leven. “Je komt erachter dat je eigenlijk niets kunt doen”, vertelt ze. Verkoelen doet sinds deze week mee met een actie van Warm Rotterdam, een initiatief van de Rotterdamse Pauluskerk, dat raadsleden vroeg om zelf te ondervinden hoe het is om arm te zijn. Zo wil Warm Rotterdam aandacht vragen voor de 80.000 mensen in de stad die onder de armoedegrens leven. Die houden maandelijks na het betalen van de huur en andere vaste lasten ongeveer 50 euro per week over, iets meer dan 7 euro per dag. Eigenlijk is dat veel te weinig, weet Verkoelen na drie dagen. “Het is continu nadenken over wat je wel en niet kunt doen en dat kost heel veel tijd en energie”, zegt ze.

Schrijnende verhalen

Ze krijgt veel hulp van andere Rotterdammers met krappe buidel. “Zij denken mee en bieden recepten aan.” Verkoelen hoopt dat de verborgen armoede in de stad zichtbaarder wordt door deze actie. Ze wil half oktober, als de actie helemaal is afgelopen, een zwartboek presenteren met de meest schrijnende verhalen. Daarnaast wil ze voorstellen doen voor verlichting van de armoede. Zo wil ze af van het eigen risico van 385 euro bij een zorgverzekering en de strenge regels voor uitkeringsgerechtigden die wat bijverdienen. De komende tijd gaan ook nog zeven andere raadsleden van GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Denk en Leefbaar Rotterdam een week meedoen.

Terrasje is te duur

Op dit moment is Verkoelen vooral bezig met de besteding van haar beperkte budget. “Het weekend staat voor de deur, maar ik heb geen idee wat ik kan doen. “Een terrasje is te duur en ook veel activiteiten kosten geld. Ik doe dit maar twee weken, maar ik kan me voorstellen dat je na een paar jaar in armoede volledig gefrustreerd bent.” Voor nu is de eerste zorg het regelen van een goedkope avondmaaltijd. “Het toetje heb ik: ik heb net buiten wat bramen geplukt. Daar ben ik nu dan ongelooflijk blij mee.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.