Terug

Volg Hart van Nederland

Renovatie Binnenhof loopt jaren vertraging op door stikstof en veiligheid

Politiek

3 apr 2023, 14:33

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat nog eens minimaal twee jaar langer duren dan gepland. Het gebouwcomplex wordt sinds 2018 gerenoveerd, maar door een aantal tegenvallers gaat de terugkeer van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State nog zeker tot eind 2028 duren.

Volgens de verantwoordelijke minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zijn de tegenvallers te wijten aan de stikstofproblematiek en de flink aangescherpte veiligheidseisen. De kosten voor de renovatie zullen volgens de minister echter niet enorm toenemen. Momenteel wordt de opknapbeurt geschat op 750 miljoen euro, wat zo'n 16 miljoen euro meer is dan vorig jaar begroot werd.

Elektriciteit

Aanvankelijk was het plan om de zogenoemde technische hoofdinfrastructuur, die het vernieuwde Binnenhof onder meer van elektriciteit moet gaan voorzien, in de parkeergarage onder het aanpalende Plein te plaatsen. Maar door de aangescherpte veiligheidseisen bleek dat daar veel meer ruimte voor nodig is, zegt De Jonge. Daarom wordt er nu een aparte bak voor gebouwd onder het Binnenhof zelf.

Deze aanpassing van de plannen brengt "heel erg veel meer werkzaamheden" met zich mee en beperkt de bouwers bovendien in hun bewegingsvrijheid, zegt De Jonge. Het gaat om "een halve Heineken Music Hall die we daar onder de grond aan het maken zijn". Al met al levert dit vijftien maanden vertraging op.

Gestegen kosten

Dat de veiligheidseisen zijn aangescherpt, is volgens De Jonge onvermijdelijk. In 2015, toen de renovatieplannen werden gemaakt, hadden weinig Haagse politici permanente beveiliging nodig. "Inmiddels zijn het er helaas heel veel.". De minister wijst ook op de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. "De tijd van naïviteit is echt voorbij. Je zult het hart van het regeringscentrum gewoon op een goede manier moeten beveiligen."

Daar komt bij dat de stikstofcrisis ook de renovatie van het Binnenhof in de weg zit. Er moet een papierwinkel doorlopen worden voordat alle werkzaamheden daadwerkelijk kunnen beginnen, waarbij moet worden aangetoond dat de natuur niet lijdt onder het renovatieproject. Dat leidt nog eens tot negen maanden vertraging.

Hart van Nederland ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.