Terug

Volg Hart van Nederland

Remkes maant Tweede Kamer: voer stikstofdebat op rustige toon

Remkes maant Tweede Kamer: voer stikstofdebat op rustige toon

Politiek

12 okt 2022, 20:59

Oud-bestuurder Johan Remkes, die optrad als bemiddelaar tussen het kabinet en de landbouwsector over de stikstofaanpak, roept de Tweede Kamer op het debat daarover "op rustige toon" te voeren. "Woorden doen ertoe", benadrukte hij aan het einde van een gesprek met landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer.

"Voer het debat op rustige toon en niet in welke richting dan ook op denigrerende toon", zei Remkes. "Neem bevolkingsgroepen ook serieus." Uit de gesprekken die hij de afgelopen periode voerde met diverse landbouw- en natuurorganisaties over de stikstofaanpak, is hem gebleken dat "de toonzetting van belang is".

Reactie op advies Remkes

Remkes werd gevraagd als 'gespreksleider' op te treden nadat onder boeren grote onrust was ontstaan over de manier waarop het kabinet de komende jaren de stikstofuitstoot fors wil terugdringen. Vorige week presenteerde hij zijn eindverslag, dat hij woensdagavond kwam toelichten tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden.

Het kabinet komt naar verwachting eind deze week met een reactie op het advies. Remkes zegt daar net zo benieuwd naar te zijn als de Tweede Kamer. Hij waarschuwde nog maar eens dat het kabinet niet aan 'cherry picking' moet gaan doen uit zijn aanbevelingen.

Doelstelling 2030 blijft staan

De kern van Remkes' advies is dat de veel besproken doelstelling om de stikstofuitstoot in 2030 te hebben gehalveerd, blijft staan. Maar hij bepleit wel ruimte voor maatwerk op plekken waar dat doel niet haalbaar blijkt te zijn. Verder dringt Remkes aan op haast met de aanpak van 500 tot 600 zogenoemde piekbelasters, bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.