Politiek
26 sep 2022, 10:47
Het kabinet en werkgevers zitten er om te springen: mensen die meer uren willen werken om zo het personeelstekort in verschillende sectoren aan te pakken. Zo blijven er veel uren liggen in de zorg, het onderwijs en bij de beveiliging op Schiphol. Maar die extra uren die je draait maken jou niet bepaald rijker. En vanaf volgend jaar gaat dat nog minder lonen.
De Telegraaf berekende dat mensen die vanaf volgend jaar 1000 euro meer gaan verdienen per maand, bijvoorbeeld door promotie of door meer uur te werken, daar maar 130 euro netto aan overhouden. Vooral mensen met een middeninkomen worden geraakt, bijvoorbeeld verpleegkundigen, politieagenten en leraren.
Bij de berekening gaat de krant wel uit van het slechtste geval (87 procent belasting) maar ook in iets 'gunstigere' gevallen betaal je tussen de 70 tot 80 procent belasting over die extra uren die je draait. Daarnaast zullen veel mensen doordat je bruto meer gaan verdienen het recht op hun toeslagen verliezen.
Deze hoge belasting voor middeninkomens is het gevolg van de manier waarop het kabinet de koopkrachtreparatie voor lagere inkomens wil regelen. De Tweede Kamer deed vorige week een oproep om vaart te maken met de kabinetsplannen om te kijken of er een bonus mogelijk is voor mensen die meer willen gaan werken.
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is al langer bezig met een antwoord op het grote tekort aan personeel. Het kabinet werkt aan maatregelen op zowel de korte als de lange termijn maar er zitten nog wat haken en ogen aan het plan.
Maar economen laten aan De Telegraaf weten dat de plannen die er nu liggen juiste tegendraads gaan werken. Ze vrezen dat door de koopkrachtplannen voor de lagere inkomens het probleem wordt doorgeschoven naar de middeninkomens. "Het lijkt wel alsof onze regelneven verward zijn geraakt in het belastingsysteem, alsof ze de weg zijn kwijtgeraakt en het zicht op belastingprincipes zijn verloren", zegt fiscalist Leo Stevens.
Eerder liet de meerderheid van het Hart van Nederland-panel al weten niet op langere werkweken zitten te wachten. Zo besteden mensen liever hun tijd om te zorgen voor hun gezin of hebben ze geen zin om meer te werken als het leeuwendeel van hun salaris naar de Belastingdienst gaat.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.