Terug

Volg Hart van Nederland

Raad van State keurt omstreden gaswinningsplan goed: 'Klap in het gezicht'

Raad van State keurt omstreden gaswinningsplan goed: 'Klap in het gezicht'

Politiek

26 jan 2022, 22:47

Het winningsplan waarmee de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas wint uit elf gasvelden in Drenthe, Friesland en Groningen is goedgekeurd door de Raad van State. Gemeenteraden, de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu en de stichting Natuur- en Milieufederatie Drenthe hadden hier samen bezwaren tegen ingediend om het plan te stoppen.

Het plan was eerst niet voldoende onderbouwd. In een tussenuitspraak in december 2020 kreeg toenmalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de opdracht om deze ontbrekende stukken in het plan alsnog toe te voegen en onderdelen beter te motiveren. Inmiddels is dat hersteld, oordeelde de Raad van State, waardoor de NAM met het winningsplan nu definitief de gaswinning kan voortzetten.

Voorschriften aangepast

Het besluit om gas te winnen in elf gasvelden is nu beter gemotiveerd, oordeelde de Raad. Daarnaast heeft de minister voorschriften aangepast bij het gaswinningsplan. Daardoor is nu onder meer vastgelegd dat een "deskundige partij" binnen een jaar de huizen en gebouwen in de omgeving van de gasvelden zal onderzoeken. Dit moet een beeld geven van gebouwen die gevoelig kunnen zijn voor mogelijke bodembewegingen, veroorzaakt door de gaswinning.

'Klap in het gezicht'

Werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu, de colleges van burgemeester en wethouders en een inwoner van Drenthe hebben aangegeven dat ze zich niet kunnen vinden in deze aanpassingen van de minister.

"Het is een klap in het gezicht van duizenden inwoners", vertelt Gerrit Eerland van Stop Gaswinning Marsdijk NU tegenover Hart van Nederland. "Dit ligt in lijn met wat er op het ogenblik gebeurt met de toeslagen en gaswinning Groningen. Er is een juridificering. De Raad van State gaat volstrekt voorbij aan het ontbreken van evenwicht tussen partijen", vindt Eerland.

'Proces uit eigen zak betaald'

Hij vervolgt: "Je hebt grote partijen met miljoenenbelangen, andere kant heb je burgers die zich ongerust maken. Die worden dan om de oren geslagen met een overkill aan deskundigheid en juridische haarkloverij."

De werkgroep beraadt zich over een mogelijke vervolgstap naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens, maar dat is nog onzeker omdat het veel energie en geld kost. "Wij zijn ruim vijf jaar bezig en zijn het strijden wel een beetje moe. Het is een lange gang en je moet je voorzien van juridische deskundigheid. Dat geld hebben we gewoon niet. We hebben het proces met vijf mensen uit eigen zak betaald", aldus Eerland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.