Politiek
22 feb 2023, 21:09
Er is nog altijd geen extra capaciteit voor de opvang van minderjarige asielzoekers die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen. Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg heeft alle provincies opgeroepen om te helpen, maar geen enkele werkt mee.
De opvang voor minderjarige asielzoekers die nog in de asielprocedure zitten, ook wel amv's genoemd, is helemaal vol. Ook als het duidelijk is dat ze mogen blijven, lukt het niet om hen op de juiste manier onderdak te bieden. 150 van hen staan op een wachtlijst om door te stromen naar een plek bij de voogdijinstelling Nidos.
Van der Burg schreef in oktober alle provincies aan met de vraag om ten minste 25 eengezinswoningen te regelen waar deze amv's ondergebracht kunnen worden. Hij kreeg geen reactie en deze week concludeert hij in een brief aan de Tweede Kamer: "Het lukt niet".
Een oplossing voor de "zeer urgente situatie" lijkt dus nog ver weg. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de opvang, COA en Nidos, zoeken verder naar meer capaciteit. Dat duurt waarschijnlijk nog wel even, zegt Van der Burg. "Ze kunnen het niet alleen". Om de amv'ers in de tussentijd te helpen, verlengt de staatssecretaris een noodmaatregel voor jongeren die bijna 18 jaar worden.
Dat houdt in dat alleenstaande vreemdelingen die 17 jaar en 9 maanden zijn, opgevangen worden in de reguliere asielopvang. Die maatregel ging in op 1 november voor een periode van vier maanden. Sindsdien zijn 270 jonge mensen overgeplaatst. De maatregel wordt nu voor zes maanden verlengd.
D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat Van der Burg meer moet doen voor deze groep vreemdelingen. Ze dient donderdag bij een debat hierover een vierpuntenplan in. Als gemeenten en provincies afspraken maken over opvangplekken voor asielzoekers, moeten ze wat haar betreft ook vastleggen hoeveel plekken er komen voor amv's. Hetzelfde geldt voor de plannen voor de huisvesting van statushouders, die in Nederland mogen blijven. Gemeenten zijn verplicht om voor deze groepen huisvesting beschikbaar te stellen, en in die taakstelling moet ook vastgelegd worden wat er voor amv's geregeld is.
Podts plan gaat ook over de kwaliteit van de opvang. Die moet volgens haar uiterlijk op 1 mei naar een normaal niveau gebracht zijn. Dat wil zeggen dat er genoeg begeleiding is, dat ze niet meer in te grote groepen opgevangen worden en dat ze geschikt onderwijs krijgen. Er is een "duidelijk en realistisch transitieplan nodig", vindt Podt. Ze bepleit daarnaast dat de amv's zo min mogelijk hoeven te verhuizen naar een andere gemeente.
Hart van Nederland/ ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.