Politiek
3 okt 2017, 16:35
Minister Jeanine Hennis van Defensie wil eerst verantwoording aan de Tweede Kamer afleggen over het mortierongeluk in Mali, alvorens conclusies te trekken over haar eigen positie. Dat zei ze dinsdag voorafgaand aan het debat over de kwestie. ''Ik ga verantwoording afleggen'', aldus Hennis. ''Daarvoor ben ik hier in de Kamer, zoals het hoort.'' Of dit haar laatste debat wordt als defensieminister, en of ze rekent op een motie van wantrouwen, wilde ze niet zeggen. Sinds het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) vorige week uitkwam wankelt de positie van Hennis. Verschillende Kamerleden van diverse politieke partijen hebben zich dinsdagmiddag kritisch uitgelaten over minister Jeanine Hennis van Defensie. Zo krijgt ze ook kritiek vanuit haar eigen fractie.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke spaart partijgenoot Hennis niet in het debat over het dodelijke mortierongeluk in Mali. Hij sprak van een aaneenschakeling van vermijdbare fouten en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis zeker aan de orde komt. Ten Broeke zegt ook dat het vernietigende OVV-rapport over het ongeluk zoveel vragen oplevert, dat die ,,eerst door deze minister moeten worden beantwoord''. Hij wil onder meer weten waarom pas tot extra controles en een ''operationele pauze'' is besloten, terwijl Defensie in juni al kennis had van het rapport. Ten Broeke noemt het ongeval ''onverteerbaar'' en zei over de nabestaanden dat ,,we in deze tijd intens met ze meeleven''.
PVV-leider Geert Wilders had eerder al gezegd dat de kans groot is dat hij met een motie van wantrouwen zal komen. Maar hij leek haar dinsdag uitdrukkelijk de optie te geven om de eer aan zichzelf te houden. ''De enige optie die de minister rest is om af te treden.''
CDA-Kamerlid Raymond Knops leest in het OVV-rapport over het dodelijke mortierongeluk in Mali een ''aaneenschakeling van fouten'' gedurende tien jaar tijd. Hij zei dat de Nederlandse militairen en hun families ,,erop moeten kunnen vertrouwen dat het gevaar niet van binnenuit komt''. In het debat met minister Jeanine Hennis zei Knops dat de dood van de twee militairen extra hard aankomt, omdat het gaat om ''fouten en nalatigheden die te voorkomen waren''. Hij hekelde dat de medische voorzieningen niet op orde waren, terwijl de Tweede Kamer daar wel steeds een belangrijk punt van had gemaakt.
''Het lerend vermogen van Defensie is ver te zoeken", aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie in het Kamerdebat over het mortierongeval in Mali die aan twee militairen het leven kostte en een derde zwaargewond raakte. ''Het lijkt erop of Defensie alle rode seinen heeft genegeerd.'' ''Het lerend vermogen van Defensie is ver te zoeken'' - Joël Voordewind - ChristenUnie Voordewind vindt ook dat de Tweede Kamer hand in eigen boezem moet steken. ''Kunnen we het beter doen? Wat kan anders?" Volgens het Kamerlid heeft de volksvertegenwoordiging in het geval van de missie naar Mali er wel bovenop gezeten.
D66 vindt dat het ''structureel'' mis is bij Defensie en dat de organisatie consequent te weinig aandacht heeft voor de veiligheid van de medewerkers, die zelf hun leven in de waagschaal stellen. D66-Kamerlid Salima Belhaj zei dat in het debat met minister Jeanine Hennis over het dodelijke mortierongeluk in Mali. Belhaj wil weten hoe het kan dat Hennis genoegen heeft genomen met een gebrekkig hospitaal in Mali, terwijl de Tweede Kamer steeds heeft gehamerd op goede medische voorzieningen. Ook wil ze horen of Hennis laat uitzoeken wie er verantwoordelijk is geweest voor de aanschaf van ondeugdelijke mortiergranaten.
Het mortierongeval in Mali dat aan twee militairen het leven kostte, was ''geen opzichzelfstaand incident''. Er waren al eerder kritische onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en de OVV over Defensie, aldus PvdA'er Kirsten van den Hul. 'Fout, op fout, op fout'' - Kirsten van den Hul - PvdA Volgens haar is ''fout, op fout, op fout'' gestapeld door Defensie in deze zaak. Ze vindt het een ''ontluisterend beeld" dat het ministerie van Defensie heeft geprobeerd de conclusies van het OVV-onderzoek naar het mortier-ongeval te bagatelliseren. Vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher zei vorige week dat de conclusies van het rapport van de OVV ''normaal gesproken zwaar genoeg zijn om af te treden''.
Isabelle Diks van GroenLinks zei zich ''kapot geschrokken te zijn van de staat van de Defensie-organisatie". Zij noemde de houding van het ministerie richting de nabestaanden van het mortierongeval ,,stuitend". Ook andere partijen zoals SP en 50PLUS oordelen hard tijdens het Kamerdebat over het ministerie en Hennis. De partijen willen weten waarom pas vorige week een ''operationele pauze'' bij de missies in ingelast, terwijl Defensie al in juni een conceptrapport van de OVV over het ongeluk kreeg en dus wist dat er ernstige problemen waren met munitie.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.