Terug

Volg Hart van Nederland

Politie haalt Greenpeace-activisten van dak Tweede Kamer

Politiek

14 sep 2021, 14:02

De politie heeft alle Greenpeace-activisten die actie voerden op en voor het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer zijn weggevoerd. Het ging om een stuk of 25 betogers, van hen moesten ongeveer vijftien van het dak worden gehaald.

De activisten klommen dinsdagochtend vroeg op het dak van de Tweede Kamer. Ook hingen ze grote spandoeken bij de ingang van het parlement. Greenpeace wil met de actie aandacht vragen voor de aanpak van de stikstofcrisis. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag besloot aan het einde van de ochtend dat het mooi was geweest.

Ladders stonden klaar

Voor de politie begon met de ontruiming werden de actievoerders gewaarschuwd dat ze zouden worden aangehouden als ze niet zouden vertrekken. De meeste demonstranten werkten mee met de ontruiming en klommen via de ladders die de politie had neergezet naar beneden.

Meerdere activisten die zichzelf hadden vastgeketend, werden door de politie losgeknipt. Vier betogers die op het hoogste dak zaten moesten door agenten worden wegdragen. Ook het grote spandoek dat voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Kamer hing, is weggehaald.

'Tweede Kamer moet ingrijpen'

Greenpeace kijkt terug op een geslaagd protest. "De actie is goed verlopen, maar we doen het natuurlijk omdat we willen dat de Tweede Kamer nu echt gaat ingrijpen en er goede maatregelen komen op het gebied van stikstof", vertelt directeur Andy Palmen aan Hart van Nederland. "Dat weten we hopelijk over een week, dus dan maken we de balans op."

Volgende week dinsdag, op Prinsjesdag, maakt de regering de nieuwe begroting bekend. De milieuorganisatie eist dat het kabinet in het nieuwe jaar grote stappen neemt tegen de stikstofuitstoot. "Na Prinsjesdag willen we in de debatten ook echt zien dat het probleem serieus wordt genomen, anders stappen we naar de rechter", waarschuwt Palmen.

Rechtszaak tegen Staat?

In mei zette Greenpeace een eerste stap in een juridische strijd tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de milieuorganisatie onder andere dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 gehalveerd moet zijn. Ook moet drie kwart van de stikstofgevoelige natuurgebieden in dat jaar voldoende zijn beschermd, vindt Greenpeace.

In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen staat echter dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035 dus. Greenpeace vindt dan ook de politiek snel meer actie moet ondernemen tegen de stikstofuitstoot. Gebeurt dat niet, dan zet de organisatie de rechtszaak tegen de staat door. "Ons geduld is op", waarschuwt directeur Andy Palmen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.