Politiek
19 apr 2022, 20:42
Na de onthulling over het #MeToo-schandaal binnen D66 konden Tweede Kamerleden zich dinsdag niet langer verschuilen voor de pers. Meerdere D66'ers zeiden niet inhoudelijk te kunnen reageren, als ze de journalisten überhaupt al te woord wilden staan.
Een enkele D66'er durfde zich wél uit te spreken. "Aan mijn stem is te horen dat de emoties op tafel zijn gelegd", zei Kamerlid Jeanet van der Laan na afloop van het fractieoverleg. "Het gaat me echt aan het hart", aldus de hoorbaar aangeslagen politica, die emancipatie in haar portefeuille heeft. Ze noemde de feiten die boven tafel zijn gekomen "pijnlijk'.
De Volkskrant onthulde zaterdag dat partijstrateeg Frans van Drimmelen jarenlang grensoverschrijdend gedrag had gepleegd richting een D66-medewerkster. Hij zou haar hebben gestalkt, bedreigd en gechanteerd. Die conclusie zou staan in een vertrouwelijk deel van een rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.
Het partijbestuur heeft dat rapport van onderzoeksbureau BING al meer dan een jaar in handen. Vorig jaar februari, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, deelde D66 het openbare deel van het rapport met de buitenwereld. Daarin was echter niets terug te lezen over het grensoverschrijdend gedrag van Van Drimmelen.
"Ik heb de vertrouwelijke bijlage nooit gezien", verklaarde D66-fractieleider Jan Paternotte voorzichtig. Hij liet weten "echt buikpijn" te hebben gekregen van de onthulling over het grensoverschrijdend gedrag door Van Drimmelen, omdat daaruit blijkt dat niet iedereen zich altijd veilig heeft gevoeld binnen de partij.
Het partijbestuur beloofde zaterdag zo snel mogelijk met een "nieuwe weging" te komen over de #MeToo-affaire. Volgens Paternotte moet dit duidelijk maken of D66 vorig jaar de juiste conclusies uit het BING-rapport heeft getrokken en daar voldoende "actie op heeft genomen".
Ook D66-leider Sigrid Kaag staat achter het besluit van het partijbestuur om de - nooit openbaar gemaakte - bevindingen nog een keer te bekijken. Sinds de onthulling heeft ze het gelaten bij die verklaring. Als minister van Financiën is ze dinsdag vertrokken naar Washington voor de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Bij de partijachterban heeft het nieuws over een mogelijke doofpot tot veel verontwaardiging geleid, bleek eerder uit een rondvraag door Hart van Nederland onder ruim 170 mensen die in 2021 op D66 hebben gestemd. 65 procent van hen vindt dat Kaag weg moet als zij daadwerkelijk van het wangedrag op de hoogte was en dat heeft achtergehouden.
Kamerlid Van der Laan vindt dat het partijbestuur "nu wel echt aan zet is". De kwestie is volgens haar een "heel gevoelig onderwerp" en ze wil daarom "dat er duidelijkheid komt". Daar moet de politica echter nog drie dagen op wachten: D66 zegt vrijdag met met de conclusies uit de "nieuwe weging" te komen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.