Politiek
25 apr 2021, 11:20
Het nieuws over het vermeend achterhouden van informatie over de toeslagenaffaire door het kabinet heeft zijn weerslag op de peilingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de drie grootste regeringspartijen flink wat zetels verliezen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.
Vooral het CDA heeft het in de nieuwe peiling zwaar te verduren. Onder leiding van Wopke Hoekstra wist de partij 15 zetels in de wacht te slepen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Daar blijven er volgens de peiling van De Hond nu nog 12 van over, een daling van drie zetels. De partij pakt daarmee het grootste verlies van alle coalitiepartijen.
VVD (32) en D66 (22) verliezen elk twee zetels volgens de opiniepeiler. De partijen kregen afgelopen week forse kritiek te verduren toen via RTL Nieuws uitlekte dat het kabinet in november 2019 in de ministerraad afspraak om geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire te geven, dit terwijl de Tweede Kamer hier wel om had gevraagd.
Eerder lagen verkenners van beide partijen al onder vuur vanwege de uitgelekte 'Omtzigt-notitie'. Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) legden daarop hun taak als verkenners neer. Desondanks zit de kabinetsformatie sindsdien muurvast, formateur Herman Tjeenk Willink moet uiterlijk woensdag zijn opdracht hebben afgerond.
Het verlies van de drie coalitiepartners - ChristenUnie blijft stabiel op 5 zetels - betekent natuurlijk winst voor andere partijen. Op dit moment lijkt het vooral nieuwe partijen voor de wind te gaan. Zo is de grootste stijging te zien bij JA21: de partij van Joost Eerdmans kan nu op 6 virtuele zetels rekenen, drie meer dan het huidige aantal.
Nieuwkomer Volt kan op twee extra zetels kunnen rekenen volgens de peiling van De Hond. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) zou een tweede collega mogen verwelkomen als er nu opnieuw gestemd zou worden. Ook de PVV en Forum voor Democratie (FvD) staan op een zeteltje winst. Net als de Partij voor de Dieren (PvdD), wat waarschijnlijk ten koste gaat van GroenLinks. Beide groene partijen staan nu op 7 zetels.
50Plus zou tot slot uit het parlement verdwijnen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Afgelopen week werd duidelijk dat er opnieuw gedonder is bij de ouderenpartij: het hoofdbestuur klaagt dat partijleider en enig Kamerlid Liane de Haan een "volstrekt onwerkbare situatie" heeft veroorzaakt. In 2017 haalde 50Plus nog vier zetels, in maart bleef de partij steken op één zetel.
Eerder deze week bleek uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 3.000 mensen dat ruim twee derde van de Nederlanders (68 procent) nieuwe Tweede Kamerverkiezingen wil. Meer dan de helft (60 procent) is daarnaast van mening dat geen enkele minister uit het kabinet-Rutte III mag terugkeren in de nieuwe regering.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.