Politiek
3 okt 2021, 11:10
Het was de week van de 'doorbraak' in de formatie: ondanks eerdere weigeringen ging D66-leider Sigrid Kaag toch overstag en wil nu praten over het voorzetten van de huidige coalitie. Wat vinden haar kiezers daarvan? Maurice de Hond deed een nieuwe peiling.
D66 was eerder dit jaar onder leiding van Kaag de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De liberalen verzilverden vijf extra zetels en gingen van 19 naar 24 Kamerleden. Kaag beloofde in de campagne "nieuw leiderschap" en zei na haar verkiezingswinst een "zo progressief mogelijk" kabinet te willen.
Coalitiepartner ChristenUnie werd de deur gewezen omdat de verschillen tussen de twee partijen onoverbrugbaar groot zouden zijn. PvdA en GroenLinks moesten toetreden tot een nieuw kabinet. Het resultaat is inmiddels bekend: na een half jaar kissebissen over 'met wie wel en met wie niet' zaten de regeringsgesprekken muurvast.
Informateur Johan Remkes dreigde afgelopen week met nieuwe verkiezingen en dat drukmiddel bleek succesvol: Kaag maakte een ommezwaai en bleek ineens wél bereid te praten over het voortzetten van de huidige coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie. De reacties van veel D66-stemmers op het nieuws waren echter niet bepaald mals.
In plaats van een progressief kabinet krijgen de liberalen nu mogelijk opnieuw te maken met een regeringsploeg van rechts-christelijke signatuur. Dat wordt Kaag niet in dank afgenomen, blijkt ook uit de laatste peiling van Maurice de Hond. Slechts 35 procent van de huidige D66-stemmers is positief over de huidige coalitie, 30 procent is negatief, 35 procent is neutraal.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Hoewel veel D66-stemmers dus niet zitten te springen om een doorstart van de huidige coalitie, vindt bijna twee derde het goed dat Kaag de stap nu zet. Ruim een kwart keurt haar knieval echter wel af. Onder mensen die in maart op de partij stemden is de steun (50 procent) voor het besluit duidelijk minder en de afkeuring (39 procent) juist groter.
Uiteindelijk resulteert de ommezwaai in een daling van twee zetels in de laatste politieke peiling. D66 staat nu virtueel op 17 zetels, zeven minder dan de liberalen bij de verkiezingen wonnen. VVD stijgt juist met één zetel en staat nu op 36 zetels. De vrije val van het CDA blijft onveranderd (5 zetels), terwijl de ChristenUnie stabiel op 7 zetels staat, een winst van twee.
Dat betekent dat, mocht het derde kabinet-Rutte een doorstart maken als Rutte IV, de vier regeringsploegen bij lange na geen meerderheid zouden halen als Nederland nu naar stembus zou gaan. VVD, D66, ChristenUnie en CDA staan nu samen virtueel nog maar op 65 zetels. Ter vergelijking: in maart wonnen ze samen nog 78 zetels.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.