Politiek
1 mrt 2019, 21:58
De Patiëntenfederatie Nederland is het oneens met uitspraken van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, vandaag in een interview in het AD. Daarin zegt hij dat de marktwerking in de gezondheidszorg is “doorgeslagen” en moet worden ingeperkt. Maar dat is kort door de bocht, volgens de landelijke belangenbehartiger van patiënten. “Mensen willen iets te kiezen hebben,” aldus de Patiëntenfederatie. “Het is wel kort door de bocht dat als je de keuzevrijheid beperkt, het goedkoper en makkelijker zou zijn.” Lees ook: De Jonge: 'Zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig' Minister De Jonge vindt dat de marktwerking tot ongewenste situaties geleid. Het is volgens hem te makkelijk om als zorgaanbieder aan de slag te gaan. Ook is niet efficiënt. Zo noemt hij een voorbeeld in Rotterdam, waar hij voor een seniorenflat auto’s van verschillende wijkverplegers ziet staan die daarna door moeten naar andere zorgbehoevenden, “in plaats van dat een team wijkverplegers gezamenlijk zo’n hele flat bedient”.
Zilveren Kruis steunt de oproep van Minister De Jonge wel. De zorgverzekeraar heeft vorig jaar al aandacht gevraagd voor de wildgroei aan zorgaanbieders. “Er zijn praktisch geen eisen. Daardoor blijkt soms achteraf dat iemand andere bedoelingen heeft,” zegt een woordvoerder. “Dat ze bijvoorbeeld meer zorg registreren en daarvoor meer geld vragen, terwijl ze maar een fractie bieden.” Lees ook: Brief namens demente moeder: 'Ik weeg 32 kilo en heb vaak honger, kom hier alsjeblieft werken' Daarom is de zorgverzekeraar zich al gaan richten op het terugdringen van het aantal zorgaanbieders. “De vraag is of het nodig is om heel veel zorgaanbieders te hebben. Het komt de kwaliteit niet altijd ten goede, zegt een woordvoerder.” In zes regio’s, waaronder Amsterdam en Utrecht, geeft de zorgverzekeraar inwoners nog maar een beperkt aantal opties voor wijkverpleging. Het doel is om de zorg efficiënter en daardoor goedkoper te maken. “Meer keuze is belangrijk, want dat houdt iedereen scherp. Maar de vraag is bij wijze van spreken of je uit 100 of 150 zorgaanbieders moet kunnen kiezen.”
Of de vele aanbieders de zorg verslechtert, weet de Patiëntenfederatie niet. “Wij willen eerst dat er kwaliteitsinformatie is, bijvoorbeeld door te regelen dat alle zorgaanbieders verplicht op de Zorgkaart Nederland komen, waarop ervaringen kunnen worden uitgewisseld.” Dat is nu niet het geval, waardoor het voor de organisatie niet mogelijk is om een goed oordeel te vellen over het succes van marktwerking. Wel zegt ze dat de sector al bezig is om te kijken hoe de wijkverpleging verbeterd kan worden, en dat er al afspraken zijn in het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.