Politiek
3 juli 2018, 08:30
Waarschuwing: dit bericht bevat verwijzingen naar zelfdoding Het aantal zelfdodingen in Nederland is sinds 2007 ieder jaar licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar maakten 1.917 mensen zelf een einde aan hun leven. Dat zijn gemiddeld zo'n vijf zelfdodingen per dag. In Drenthe en Zeeland stapten relatief de meeste mensen uit het leven: ongeveer zestien mensen per honderdduizend inwoners. Het landelijk gemiddelde lag vorig jaar op ongeveer elf zelfdodingen per honderdduizend inwoners. In Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel lag dat aantal lager: hier gaat het om bijna negen zelfdodingen per honderdduizend inwoners. Van de grote gemeenten zit Amsterdam zo ongeveer op het landelijk gemiddelde. In Den Haag en Utrecht komt zelfdoding relatief iets minder voor en in Rotterdam relatief iets vaker.
Vier op de tien zelfdodingen vinden plaats bij mensen tussen de veertig en zestig jaar. Bij een kwart van de overlijdensgevallen in de leeftijdsgroep tien tot dertig jaar was zelfdoding de oorzaak. Dat is vaker dan aan verkeersongevallen of hart- en vaatziekten en de meestvoorkomende doodsoorzaak in die leeftijdscategorie.
Bij mensen van dertig tot zestig jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf zestig jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt de sterfte door zelfdoding steeds verder af. Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl. Beeld: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.