Politiek
12 apr 2021, 07:29
De plaatsing van asielzoekers in zogenoemde aso-azc’s is juridisch niet goed onderbouwd. Dit blijkt volgens NRC uit een wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad (NJB).
Asielzoekers die overlast veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze ruzie maken, andere bewoners intimideren of de boel vernielen, worden sinds vier jaar in een apart asielzoekercentra geplaatst, waar ze te maken krijgen met een streng en sober regime met veel minder vrijheden.
Er is op dit moment één aso-azc, in Hoogeveen. Asielzoekers mogen daar maar twee uur naar buiten en moeten dan vlakbij het centrum blijven, achter een hek. In normale asielzoekerscentra mogen bewoners naar buiten wanneer ze het willen.
Volgens NRC ontbreekt een duidelijke wettelijke grondslag voor sommige maatregelen en is het erg ingewikkeld om in beroep te gaan tegen opvang in een aso-azc. Ook zijn de criteria voor overplaatsing onduidelijk. Dit leidt volgens het NBJ-artikel tot "dominerende, willekeurige, machtsuitoefening".
Trouw schrijft daarnaast dat de manier waarop ons land omgaat met migranten en asielzoekers lijkt op de behandeling van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Tot die conclusie komt een groep wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook zij deelden hun bevingen in een artikel in het NJB.
Volgens deskundigen worden mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning soms onterecht als fraudeur bestempeld en moeten ze alle ontvangen toeslagen terugbetalen. Sommigen verliezen in het ergste geval hun verblijfsvergunning en moeten het land uit.
De wetenschappers reppen van een 'overheid die een groep kwetsbare mensen wantrouwt'. Dat wantrouwen is ingebakken in het ambtelijke apparaat, stellen ze, en leidt tot 'onrecht dat onvoldoende wordt gezien'.
Niet alleen wetenschappers signaleren dit onrecht, ook vreemdelingenadvocaten vragen hiervoor aandacht. Zij hebben daarom een boek samengesteld met vijftig voorbeelden uit hun praktijk. Het boek Ongehoord, onrecht in het vreemdelingenrecht wordt later op maandag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.