Politiek
9 aug 2021, 20:42
Een meerderheid van 51 procent vindt dat de overheid meer moet doen om burgers te stimuleren duurzamer te gaan leven, tegenover 40 procent die dat niet vindt. Grote industrie moet al helemaal worden aangepakt, vindt driekwart van de Nederlanders.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 2500 deelnemers.
Het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde is onomkeerbaar. Dat schrijft de VN maandag in een nieuw klimaatrapport. VN-chef António Guterres spreekt zelfs van "code rood" voor de mensheid.
Het nieuwe rapport is geschreven door het VN-klimaatpanel (IPCC). Dat doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen denken over hoe het met klimaatverandering zit.
Deze klimaatproblematiek zorgt voor een flinke scheuring in de samenleving. Want hoewel een meerderheid van 51 procent aangeeft zich zorgen te maken over de verandering van het klimaat, maakt een minderheid van 46 procent zich geen zorgen. Het is de vraag of klimaatplannen van de overheid dan op voldoende steun vanuit de bevolking kunnen rekenen.
Vooral mannen lijken zich maar weinig druk te maken. 56 procent van de mannelijke respondenten maakt zich geen zorgen om klimaatverandering, tegenover 42 procent van de mannen die zich wel zorgen maken. Onder vrouwen is het tegenovergestelde beeld; zestig procent die zich zorgen maakt tegenover 36 procent die dat niet doet.
58 procent van de Nederlanders zegt al actief een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Van deze mensen geeft 52 procent aan dit te doen door minder met het vliegtuig te gaan of minder verre vakantiereizen te maken. Veertig procent van de Nederlanders eet minder of geen vlees. Verder geeft 39 procent aan zonnepanelen of een warmtepomp te hebben. Andere veelgehoorde opmerkingen zijn het rijden op de (elektrische) fiets in plaats van de auto, en door het scheiden van afval.
Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat nog niet genoeg. 51 procent wil dat de overheid meer doet om burgers aan te sporen duurzamer te leven. "Ik vind dat de overheid drastisch dingen moet verbieden en weghalen/laten uit winkels", luidt een van de reacties. "De consument is te laks en denkt: dat komt morgen wel. Willen we onze kinderen later niet laten betalen voor schone en gezonde lucht, dan moet het nu voor ons worden gedaan. Laat mensen naar rato betalen. Zo heeft iedereen een eerlijke kans."
Anderen (veertig procent) vinden dat onzin. "Waarom moet de burger alles in werking zetten voor een duurzame samenleving? Als wij het wel zouden doen, zijn wij maar een druppel op een gloeiende plaat." Ook vinden sommigen de invloed van de mens op het klimaat maar klein.
Als er toch meer moet worden gedaan aan het klimaat, vinden veruit de meeste mensen dat de industrie hierin voorop moet lopen. Drie kwart vindt dat de grote industrie het grote probleem is in de strijd tegen klimaatverandering.
SP-Kamerlid Renske Leijten pleit voor harde maatregelen, zoals het volledig stopzetten van investeringen in "vieze industrieën" zoals aardolie en -gas. Dan is er meer ruimte voor alternatieven om te groeien, aldus Leijten.
Ook de VVD vindt dat de prioriteit bij de industrie moet komen te liggen. "De wetenschap laat geen twijfel", reageert VVD-Kamerlid Silvio Erkens. "Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze toekomstige welvaart en veiligheid." Volgens hem kan Nederland "een grote rol spelen bij de wereldwijde aanpak ervan".
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.