Politiek
17 juni 2019, 15:07
Boodschappen zijn nog nooit zo duur geweest. Afgelopen maand groeide de prijzen van voedselwaar zelfs harder dan in de tien jaar daarvoor. Ondanks deze hoge kosten, liet minister Carola Schouten van Landbouw weten de kosten nog steeds te laag te vinden. Het zou leiden tot meer voedselverspilling en de boeren en het milieu zouden lijden onder de lage kosten. Maar de stijgende prijzen geven gezinnen met een laaginkomen nu al grote problemen, die zijn dan ook absoluut niet te spreken over de uitlatingen van de minister. Lees ook: Minister Schouten: ‘Eten is te goedkoop’ "Ik viel letterlijk van mijn stoel toen ik vanochtend het bericht las", vertelt de Rotterdamse Thea. "Ze kan dit toch gewoon niet menen? De maand is nu al vaak te lang." Thea is niet de enige die last heeft van de stijgende prijzen. "Ik zie het overal om mij heen. Mensen die moeite hebben om rond te komen en zelfs in de rij staan voor de voedselbank, terwijl ze gewoon een baan hebben. Dat is toch van de zotte?"
Thea hoopt dat de minister haar plannen niet doorzet. "Ze moet maar eens een dagje met mij meelopen, dan ziet ze hoe moeilijk het is met een laag inkomen. Ik raad haar wel aan van te voren goed te eten, anders krijgt ze honger." Ook Boudewijn uit Borculo merkt dat de prijzen hard gestegen zijn. "De btw-verhoging was verschrikkelijk, het was een verschil van dag en nacht." Boudewijn heeft samen met zijn partner een Wajong-uitkering. "Dat is al geen vetpot", vertelt hij. "Maar ik kan er steeds minder boodschappen van doen. Soms moet ik ook echt dingen laten liggen die ik aantal maanden geleden nog gewoon kon kopen."
Onze dagelijkse boodschappen moeten duurder worden want dat is beter voor het milieu, beter voor de boeren én we gooien dan ook nog eens minder eten weg. Wat vindt Nederland van het plan van minister Schouten? Er deden vandaag 3000 mensen mee aan ons onderzoek. We hebben de drie redenen van de minister uitgesplitst. Of we meer voor ons voedsel willen betalen vanwege het milieu, daarop antwoordt maar twintig procent 'ja, dat wil ik'. De overgrote meerderheid, 74 procent, wil dat zeker niet. Maar als het ten gunste is van de boeren, dan verandert het beeld. Maar liefst 43 procent vindt een prijsstijging dan niet erg, als de boeren er maar beter van worden. En gooien we ook minder weg als het eten duurder wordt? Dat valt vies tegen. Maar een kwart, 25 procent, geeft aan minder in de afvalbak te kieperen. 62 procent gooit dan evenveel weg. Kortom, het milieu? Nee. De boeren? Ja hoor. Minder weggooien? Nee.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.