Terug

Volg Hart van Nederland

Esther Ouwehand trekt zich tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Politiek

24 sep 2023, 16:49

Esther Ouwehand heeft zondagmiddag laten weten zich tijdelijk terug te trekken als lijsttrekker. Dat zei ze op het partijcongres van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de integriteitsschendingen tegen haar.

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

'Kink in de kabel'

Omdat het oude bestuur volgens haar nog steeds geen duidelijkheid heeft gegeven over de aard van de meldingen die tegen Ouwehand zouden zijn gedaan, hangen deze nog steeds boven haar hoofd. Een "kink in de kabel", waardoor de partij geen "klare wijn" kan schenken. Wat er in de partij is gebeurd, is dan ook "heel beschadigend voor onze partij", zegt Ouwehand op haar partijcongres. Ze zou eigenlijk speechen, maar liep na haar aankondiging het podium af. Ze kreeg wel, opnieuw een, een staande ovatie van de PvdD-leden, die ze verweesd achterliet. Ouwehand was ook niet beschikbaar voor een toelichting voor de pers.

Zie hier hoe Ouwehand haar (tijdelijke) vertrek bekend maakt op het congres zondag:

Esther Ouwehand treedt af
0:50
Esther Ouwehand treedt af

Onderzoek

Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

Volgens een woordvoerder legt de partijleider ook tijdelijk het fractievoorzitterschap neer. Dat wordt overgenomen door Christine Teunissen. Teunissen stond haar plaats twee op de lijst zondag af aan Ines Kostić, de fractievoorzitter in Noord-Holland. Kostić zou dan ook het lijsttrekkerschap overnemen als Ouwehand niet op tijd terugkomt op de lijst.

Lokale politici schaarden zich eerder achter Esther Ouwehand in het conflict binnen de Partij voor de Dieren:

Lokale politici scharen zich achter Esther Ouwehand in conflict Partij voor de Dieren
1:21
Lokale politici scharen zich achter Esther Ouwehand in conflict Partij voor de Dieren

'Gaan uit van Esthers onschuld'

Interim-voorzitter Michiel Knol snapt dat de leden "geschrokken zijn, want het is ook schrikken". Hij zegt dat het vertrekkend bestuur niet alle informatie met de opvolgers heeft gedeeld en er dus voor het interim-bestuur nog veel onduidelijkheid is. "We gaan uit van Esthers onschuld. Maar de informatie die we nodig hebben om dat vast te stellen, hebben we nog niet gekregen." Hij zegt "alles in onze macht" te doen om snel opheldering te verschaffen. "Ik had het graag anders gezien, maar ik vraag om jullie begrip en geduld."

Twee weken geleden escaleerde een al langer sluimerend conflict tussen Ouwehand en het partijbestuur. Ouwehand werd beschuldigd van "integriteitsschendingen", zonder dat duidelijk werd waarover het ging. Na een verwoede machtsstrijd, waarin de steun voor Ouwehand vanuit de partij zeer groot bleek, trad het bestuur terug. Ook Kamerlid Leonie Vestering kondigde haar vertrek uit de Kamer aan.

'Één melding'

Eerder gaf Knol aan dat informatie over de meldingen door het oude bestuur niet zijn overgedragen. Hij gaf aan dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de ruzie tussen Ouwehand en het afgezwaaide partijbestuur. Volgens Knol is er één melding door het voormalige bestuur gedaan tegen de politiek adviseur van Ouwehand, vanwege een in de pers opgedoken stuk waarin een strategie tegen het bestuur wordt uitgezet. Volgens Ouwehand was dat slechts een brainstormsessie. Een andere melding is later ingetrokken.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.