Politiek
20 aug 2021, 17:44
"Wees voorzichtig", zegt oud-marinier Klaas* uit Drenthe over het naar Nederland halen van mensen die in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt. "We zijn nu heel ruimhartig, maar zouden veel kritischer moeten kijken naar wie er binnen komen."
De overheid doet er op dit moment alles aan om zo'n 700 Nederlanders in Afghanistan op het vliegtuig naar Nederland te krijgen. Datzelfde geldt voor tolken, lokaal personeel en hun gezinsleden.
Volgens Klaas, die twee keer diende in Afghanistan, is niet elke tolk even betrouwbaar. "Het terughalen van die tolken wordt gedaan vanuit emotie, maar er is helemaal geen plan vanuit de overheid. Ik zou zeggen: breng ze eerst in veiligheid, plaats ze ergens en onderzoek vervolgens goed wie je naar Nederland haalt. Wij hebben veel met tolken gewerkt die ook contacten hadden met de Taliban, veel mensen konden we gewoon niet vertrouwen."
"Wij vertelden onze tolken dan ook zo weinig mogelijk", weet Klaas. "Ze waren een paar weken op en af bij ons, dan wisselden ze elkaar af. Voor belangrijke opdrachten namen we maar een paar tolken in vertrouwen, je was bij anderen gewoon niet zeker wat er werd doorverteld."
Er waren volgens Klaas zelfs tolken die waarschuwden voor hun collega's. "Die zeiden: 'Don't trust him'. Het gebeurde ook dat, wanneer die mensen thuis kwamen nadat ze voor ons hadden gewerkt, ze een debriefing moesten doen voor de Taliban. Dat vertelden ze ons ook, dat ze werden opgevangen en bedreigd. Zo van: nu zijn die Nederlanders er nog, maar straks niet meer."
"De Taliban zijn een ongrijpbare vijand, je ziet ze niet. Die Afghanen zitten al zo lang in een nare situatie, die zijn heel voorzichtig in wie ze vertrouwen. Omdat je te maken hebt met een gedachtegoed zie je dus niet wie je naar Nederland haalt. Of dus zo iemand dat gedachtegoed van de Taliban aanhangt."
Klaas neemt het de Afghaanse tolken die samenwerkten met de Taliban niet kwalijk en snapt dat mensen alles doen om zichzelf en gezinsleden te beschermen. Hij vraagt zich af of het ooit nog goed komt met het land. "Ik heb best wat gedaan en gezien van de wereld. Het grootste probleem is de ongelijkheid overal. De rijkdom hebben we zo oneerlijk verdeeld. Zolang we dat niet beseffen, blijven we met deze kolere-situaties zitten."
*Achternaam bekend bij de redactie Foto ter illustratie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.