Politiek
7 aug 2018, 22:13
Via een app beoordelen of je collega er wat salaris bij of af mag. Klinkt als een utopisch toekomstbeeld, maar bij het bedrijfje Keytoe in Maassluis is het vanaf vandaag werkelijkheid. Goed plan, of een recept voor problemen? Lennard Toma, de organisatiepsycholoog van het bedrijf, ziet het helemaal zitten. "We hadden al een 'collegameting' op ons bedrijf, waarin we al een deel van het salaris op gevoel mochten verdelen. Maar in een gesprek daarover bedachten we dat het raar is dat iemand die in 32 uur meer werk verzet dan iemand anders in 40 uur, standaard minder gaat verdienen. Zo ging dit idee rollen. Mijn bazen waren - en zijn - sceptisch, maar we gaan het nu toch testen omdat iedereen er verder best enthousiast over is."
Kilian Wawoe is onderzoeker aan de Vrije Universiteit op het gebied van beoordelen en belonen. Hij is minder enthousiast. "Dit kan werken in een start-up, waar iedereen ongeveer dezelfde leeftijd is en er al een open cultuur is. Maar het is geen aanpak die je zomaar op ieder bedrijf kan gaan plakken." Keytoe is dan ook niet het eerste bedrijf die beoordeling onder collega's heeft ondernomen, licht Wawoe toe. "En het advies van vrijwel al die andere bedrijven is: doe het niet, het zorgt voor ongelofelijk veel problemen. Het kan de sfeer totaal verzieken." Toch gaan ze bij Keytoe vol goede moed van start, het zij met een 'proefperiode' van 3 maanden waarin het nog om een fictief salaris gaat. Toma: "In die periode gaan we goed uitleggen wat de bedoeling is, hoe we het doen, wat de verwachtingen zijn. En mocht het bij ons slagen, dan zijn er vast meer bedrijven die dit voorbeeld volgen."
Collega's die bepalen wat jij verdient. Een goed idee of misschien juist een middel om eindelijk eens af te rekenen met die vervelende collega. Wat vindt Nederland? Het initiatief kan niet echt op veel steun rekenen. Slechts 10 procent zou willen meebeslissen over het salaris van een collega. 85 procent vindt het geen goed plan. 90 procent denkt namelijk dat collega's elkaar nooit objectief kunnen beoordelen omdat persoonlijke motieven als ruzies en jaloezie een te grote rol gaan spelen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.