Terug

Volg Hart van Nederland

Onzekerheid onder Groningers na val kabinet: 'Ik ben angstig'

Onzekerheid onder Groningers na val kabinet: 'Ik ben angstig'

Politiek

9 juli 2023, 11:53

In Groningen voert een dubbel gevoel na vrijdagavond, de boventoon. Gedupeerden van de aardbevingsschade wachten namelijk al een hele tijd op de val van het kabinet. Dat het nu zo ver is, zorgt voor opluchting maar ook voor frustratie en angst. "We zijn bang dat alles weer gaat stagneren, dat dingen weer stil komen te liggen."

Het blijft wrang voor Groningers dat het kabinet gevallen is over het asielbeleid en niet over over de parlementaire enquête naar de aardbevingsschade in Groningen.

Ook gedupeerde Dieta Kruizinga uit het Groningse Wittewierum houdt er een bitterzoete smaak aan over. "Waarom nu pas? Als je alleen al kijkt naar de parlementaire enquête rondom de gaswinning. Rutte had toen eigenlijk al de consequenties moeten ondervinden."

Onzekerheid

Dieta woont in een huis vol met scheuren in de muren, dit komt door de gevolgen van de gaswinning. Dieta voelt zich daardoor niet meer veilig in haar eigen huis.

"Afgelopen maanden zijn echt veel stappen gezet. We zijn voorzichtig positief, zou het dan nu toch geregeld worden? Nu gebeurt er dit, de val van het kabinet, en dan word je toch een beetje angstig, want gaat het dan wel door?"

Onverantwoordelijk gedrag

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, veroordeelt de beslissing van het kabinet. Zo noemt hij het verbijsterend nieuws dat het kabinet uitgerekend nu is gevallen.

"Onbegrijpelijk dat het kabinet, hetzelfde kabinet dat vier weken geleden nog per se moest aanblijven, om de crisis in Groningen en al die andere crisissen het hoofd te bieden. Vier weken geleden was namelijk het debat over de parlementaire enquête commissie. Dat bevatte toen eigenlijk reden genoeg om al zeker drie, vier, of zelfs vijf keer af te treden voor het kabinet", stelt Paas.

Volgens de commissaris van de Koning zou het kabinet lange tijd zijn blijven zitten omdat het belangrijk was dat zij dan onderdeel zouden zijn van de oplossing. "Nu zijn wij nog geen maand verder en treedt het kabinet af om een bepaalde kwestie waarvan ik denk redelijke mensen moeten daar uit kunnen komen. En daarmee storten ze voor minstens één jaar een heel land in onzekerheid. Ik vind het onverantwoordelijk gedrag", zegt Paas.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.