Politiek
14 dec 2018, 08:11
De segregatie in het onderwijs neemt toe. Jongeren uit verschillende sociale groepen komen elkaar niet meer vanzelfsprekend tegen. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Onderwijsraad dat in januari verschijnt, maar waarvan de hoofdlijnen vrijdag worden bekendgemaakt. In de 'Stand van educatief Nederland' evalueert de Onderwijsraad elke vijf jaar hoe het onderwijs ervoor staat. Een opvallende trend is de afname van brede brugklassen.
De afgelopen tien jaar daalde het aantal brede brugklassen van 70 naar 55 procent, terwijl het aantal klassen met één niveau steeg van 30 naar 45 procent. Ook zit maar 18 procent van de leerlingen op brede scholengemeenschappen op een locatie met alle schoolsoorten bij elkaar. Lees ook: Niet-westerse mbo’ers krijgen vaak met racisme te maken bij toewijzing stageplek "Je wil dat er op school sociale verbanden tot stand komen. Als kinderen elkaar niet meer tegenkomen en alleen maar in homogene brugklassen zitten, gaan steeds meer mensen in hun eigen clubjes door het leven. Dat kan schisma's in de maatschappij veroorzaken", zegt voorzitter van de Onderwijsraad Henriëtte Maassen van den Brink in de krant. Vooral kinderen uit lagere sociaal-economische milieus en laatbloeiers zijn volgens haar de dupe. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.