Terug

Volg Hart van Nederland

Een jaar terug leek het einde verhaal voor Rutte, nu reageert Ollongren

Politiek

1 apr 2022, 21:38

Precies een jaar geleden leek het einde nabij voor Mark Rutte als premier. Hij kwam in zwaar weer door de 'functie elders' voor Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die besproken was in de formatie. Hoe kijkt Kajsa Ollongren, die een grote rol speelde in de rel, nu terug op haar blunder?

Een foto van verkenner Ollongren die na een positieve testuitslag halsoverkop de formatiebesprekingen op het Binnenhof verliet: het zou alles in politiek Den Haag op zijn kop zetten. 'Positie Omtzigt, functie elders', stond op een notitie die ze onder haar arm hield. Wat werd daarmee bedoeld? Moest het 'lastige' Kamerlid weg?

'Geen actieve herinnering'

Rutte gaf in het debat over de kwestie aan "geen actieve herinnering" te hebben aan het bespreken van Omtzigt. Die verklaring ging er bij de Kamer echter niet in: alle partijen op de VVD na stemden voor een motie van afkeuring. D66-leider Sigrid Kaag vond dat Rutte daar zijn conclusies aan moest verbinden, maar de premier bleef in het Torentje zitten.

De rest is geschiedenis: na de langste formatie ooit trad in januari de vierde Rutte-regering aan. Een 'nieuw' kabinet, maar met de oude coalitiepartijen, inclusief het D66 van Kaag. Ook mocht Ollongren ondanks haar formatieblunder terugkeren in de ministersploeg en ruilde Binnenlandse Zaken in voor Defensie.

'Veel wakker van gelegen'

Precies een jaar na het historische debat dat premier Rutte bijna de kop kostte, blikt Ollongren terug op haar misser. "Ik heb er toen heel veel wakker van gelegen", alfus de minister vrijdag. "Ik heb daar ontzettend mee gezeten. Ik vond het heel vervelend voor betrokkenen", spreekt ze haar medeleven uit.

Na die schadelijke periode voor het aanzien van de politiek werd een nieuwe bestuurscultuur beloofd. Wat is daar volgens Ollongren van terecht gekomen? "Er is wel wat veranderd, ik denk het wel. Ze wijst op de "nieuwe ploeg met een nieuwe opdracht", die de "wil en energie heeft om dat waar te maken".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.