Politiek
15 apr 2022, 00:22
"Het wordt ons onmogelijk gemaakt om nog paasvuren te organiseren. Het is niet meer te doen door nog meer regels van de gemeente en provincie." Dat zegt de voorzitter van de Drentse vereniging De Döörlopers, Bennie Menke.
De paasvuurtraditie staat onder druk Het jaarlijkse paasvuur was in vooral Oosterse dorpen in Nederland een belangrijke traditie en een goede reden voor een feestje. De afgelopen twee jaar gooide corona al roet in het eten, maar door de strenge regelgeving lijkt het alsof er geen paasvuur meer overblijft. Vereniging De Döörlopers in Drenthe denkt dat door de strenge regels dit het laatste jaar is dat ze het traditionele paasvuur gaan organiseren.
Bennie Menke legt uit aan de redactie van Hart van Nederland: "We hebben een vergunning ontvangen van de gemeente Emmen en zijn half februari begonnen met bouwen. Twee weken geleden hebben we van de gemeente te horen gekregen dat de provincie naar de goedkeuring van de vergunning moet kijken in verband met uitstoot. Dat gaat de provincie voor komende editie niet meer doen, omdat de vergunning al afgegeven is", vertelt hij.
De provincie knijpt dus een oogje toe, omdat de voorbereidingen voor het feest al in volle gang waren. Wel kreeg Menke het benauwd door het bericht van de provincie. "Ik dacht: dat wordt helemaal niets. Er gaat nu traditie verloren hierdoor. Ze denken dat er teveel uitstoot komt van de paasvuren. Dat heb ik eerder nooit gehoord en dat komt er nu bij. En we hebben al veel regels", vindt hij.
Een woordvoerder van de provincie Drenthe laat weten dat zij slechts voorlichting geven over wat wel en niet mag en dat de beslissing uiteindelijk bij de gemeente zelf ligt. De vereniging denkt daarom dat 't dit jaar de laatste keer is dat het paasvuur mag, maar zowel woordvoerder van de provincie Drenthe als gemeente Emmen zeggen dat dat veel te voorbarig is. Er wordt vooral gekeken naar de vergunningaanvraag, stikstofuitstoot, aanvraag dient eerder aangevraagd te worden. Wat provincie betreft gaat het nog jaren door, laten ze weten.
Maar Bennie Menke en de vele vrijwilligers geloven er niet in: "Volgend jaar gaat het ons niet lukken als ik de regels van de gemeente en provincie moet geloven. Hoe moeten wij paasvuur maken zonder snoeihout? Dat gaan gewoon niet lukken. Er zit geen gevaar in, we gebruiken geen plaatmaterialen , dus wat is het probleem? Nou dan helemaal niet meer!"
Ook de Gelderse Dorpsraad Loo gelooft er niet meer in. Zijn inmiddels helemaal gestopt met organiseren van paasvuren. Voorzitter Marcel Janssen: "Het paasvuur wordt te duur voor verenigingen die het paasvuur gratis organiseren. Als je het in stand wilt houden dan moet dit commercieel en professioneler zijn en dit is niet het oogmerk van Dorpsraad Loo. Bovendien zijn de risico's door droogte ook te groot."
Door droogte en het incident in Scheveningen zijn er strengere regels gekomen, zucht Marcel. Ook voorspelt hij dat door fijnstoffen de regels strenger en strenger gaan worden. Hij denkt dat het voor sommige plekken nog wel te betalen is, omdat ze drankomzet hebben. Marcel Janssen: "Voor veel andere verenigingen is het gewoon te duur en is de lol eraf door de regelgeving. Ik ben teleurgesteld dat het paasvuur niet meer doorgaat. Het is uniek, want het is een activiteit voor gezinnen. Het verbind mensen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.