Terug

Volg Hart van Nederland

Nettoloon stijgt, dit kan je verwachten op de eerste loonstrook van dit jaar

Politiek

24 jan 2024, 07:57

De eerste maand van 2024 loopt bijna op zijn eind en dat betekent dat je binnenkort je eerste loonstrookje van het nieuwe jaar kan verwachten. Of misschien is je salaris al gestort. Na de dure decembermaand zijn veel werknemers wel toe aan een extraatje in de portemonnee, en dat kunnen we waarschijnlijk ook verwachten. De meeste Nederlanders gaan er namelijk netto op vooruit.

Gemiddeld stijgen de lonen met 5 procent, zo is te lezen op de website van salarisverwerker ADP. Iemand met een modaal inkomen gaat er bijna 80 euro per maand op vooruit. Het salaris van mensen met een minimumloon stijgt het hardst, met 266,75 euro per maand.

In 2023 bleek dat de lonen van mannen vaak nog hoger liggen dan dat van hun vrouwelijke collega's:

Hoe dichten we de loonkloof tussen mannen en vrouwen?
2:09
Hoe dichten we de loonkloof tussen mannen en vrouwen?

Hogere heffingskorting

Het nettoloon stijgt dit jaar omdat er een hogere fiscale heffingskorting wordt toegepast. Dat betekent dat er minder belasting van het brutoloon wordt afgetrokken. Daardoor blijft er netto meer salaris over. De hoogte van de korting hangt af van hoeveel je verdient. Hoe meer je verdient, des te minder korting je krijgt.

Bruto- en nettoloon

Er is een verschil tussen het bruto- en nettoloon. Bruto is het bedrag dat je totaal met je baan verdiend. Netto is wat je maandelijks op je rekening gestort krijgt.

Aftrekposten zoals belasting worden vanuit het brutoloon betaald. Je maandelijkse inkomen is het nettoloon.

Als je salaris omhoog gaat, dan zie je dat terug in het brutoloon. Als dat bedrag stijgt, dan gaat het netto inkomen automatisch ook omhoog. De online rekentool BerekenHet.nl laat je aan de hand van een simpele methode zien hoeveel dit concreet is.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.