Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse hulp aan Afghanistan, Mali en Zuid-Soedan haalde weinig uit

Nederlandse hulp aan Afghanistan, Mali en Zuid-Soedan haalde weinig uit

Politiek

28 aug 2023, 17:00

Nederland heeft weinig resultaten geboekt met ontwikkelingshulp en diplomatieke en militaire inspanningen in Afghanistan, Zuid-Soedan en Mali. Dat stelt een onafhankelijke afdeling binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken na een evaluatie van de inzet in deze landen in de jaren 2015 tot en met 2022.

Op lokaal niveau zijn weliswaar successen geboekt, maar het lukte steevast niet om "de vicieuze cirkel tussen (etnische) spanningen, gewapende conflicten, instabiliteit en zwak bestuur te doorbreken".

Anoush, die familie heeft in Afghanistan, was eerder al kritisch over de Nederlandse hulp aan dat land toen de Taliban daar oprukte in de zomer van 2021. "Stop daarmee, laat ze het daar onderling nu zelf een keer goed uitzoeken":

Zorgen bij Arnhemse Anoush over familie in Afghanistan, maar ook kritiek
2:03
Zorgen bij Arnhemse Anoush over familie in Afghanistan, maar ook kritiek

De onderzoekers van de afdeling Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van dit departement zien dat Nederlandse diplomaten, militairen en ambtenaren vaak met een onuitvoerbare opdracht naar het buitenland worden gestuurd.

Haagse prioriteiten

Wat Nederland kan bereiken in een "fragiele en door conflict geteisterde omgeving" wordt vaak te rooskleurig ingeschat. In Den Haag bestaat volgens de IOB namelijk "de sterke neiging" om een positief verhaal te vertellen dat goed valt in de politiek.

Naar de lokale behoeftes wordt volgens de onderzoekers te weinig geluisterd in de landen waar Nederlanders worden ingezet. De prioriteiten van politiek Den Haag voeren de boventoon en sluiten daardoor niet aan op de "grillige realiteit" van de landen waar de diplomaten, militairen en ambtenaren naartoe worden gestuurd.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.