Politiek
3 mei 2022, 10:05
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft de laatste jaren in het geheim gerapporteerd over "polariserende" politieke partijen. Dit terwijl toenmalig minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat eerder ontkende, meldt NRC.
De politieke partijen waren onderwerp in de zogenoemde Weekberichten Internetmonitoring, waarin ontwikkelingen rond extremisme door de NCTV worden geanalyseerd. Dat blijkt uit 159 interne berichten die zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek door NRC. De vertrouwelijke berichten werden verstuurd aan gemeenten, politie, ministeries en inlichtingendiensten.
In de analyses valt te lezen dat de PVV volgens de NCTV bijdraagt aan "radicalisering". Verder zou DENK fungeren "als politiek podium voor het politieke salafisme". Ook andere partijen worden in de berichten genoemd. Zo wordt er aandacht besteed aan Artikel1 (inmiddels omgedoopt tot BIJ1) en partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD).
Toenmalig minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verklaarde vorig jaar in de Tweede Kamer nog dat politici nooit onderwerp zijn geweest van NCTV-rapportages. De terrorismecoördinator zou politici alleen voor hun "eigen veiligheid" op social media volgen om de dreiging naar hen in kaart te brengen.
Op basis van de vrijgegeven stukken concludeert NRC nu dat de NCTV online informatie over politici wel degelijk gebruikte voor analyses over politieke partijen. De dienst laat in een reactie weten dat om trends rond extremisme "goed in te schatten" het "onvermijdelijk" is gebleken dat "openbare uitingen van relevante spelers (...) in beeld komen".
De NCTV benadrukt tegen de krant dat de Weekberichten Internetmonitoring een "product van het verleden" zijn. Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) reageren furieus op de onthulling en noemen het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel hoe hun partijen door de terrorismecoördinator zijn weggezet.
"Wat een smerige vuilspuiterij van de NCTV", laat Wilders weten op Twitter. "De PVV is in het geniep in de extreemrechtse hoek geduwd en daarmee zijn alle PVV'ers ten onrechte gebrandmerkt als fout. Dat is zeer kwalijk en totaal onacceptabel!", aldus de woedende politicus.
Voor Azarkan staat vast dat de dienst de wet heeft overtreden. Zijn partij wil weten welke informatie is verzameld, wat de wettelijke grondslag hiervoor is geweest en wie de verzamelde informatie heeft gekregen. Hij gaat ook een klacht indienen bij het ministerie van Jusitie en Veiligheid én wil een debat met huidig minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.