Politiek
5 juni 2023, 08:22
Een terroristische aanslag, een overstroming of een cyberaanval op een van de nutsvoorzieningen of infrastructuur in ons land, nog niet de helft van de Nederlanders is voorbereid op een ramp op crisis. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Slechts vier op de tien heeft een idee of plan bij grote incidenten.
Het onderzoek wordt twee keer per jaar gehouden en peilt hoe het Nederlandse publiek de risico's en dreigingen voor de nationale veiligheid ervaart.
Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 37 procent van de respondenten van mening is dat de overheid voornamelijk verantwoordelijk is voor de voorbereiding op rampen en crises. Ruim een derde van de ondervraagden is van mening dat zowel de overheid als zijzelf een gedeelde verantwoordelijkheid hebben, terwijl een kwart van de geënquêteerden van mening is dat de burger zelf aan zet is in dergelijke gevallen. Opvallend is dat maar liefst 61 procent van de deelnemers wil dat de overheid meer maatregelen neemt om hen voor te bereiden.
Volgens het onderzoek maken mensen zich met name zorgen over dreigingen van cybercriminelen (75 procent) en georganiseerde misdaad (74 procent). Ze zijn het meest bezorgd over langdurige uitval van basisvoorzieningen zoals elektriciteit, gas, drinkwater, internet of telefoon.
Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, benadrukt dat Nederland over het algemeen een veilig land is. Hij wijst er echter op dat we ons bewust moeten blijven van de vele ontwikkelingen om ons heen die onze veiligheid kunnen bedreigen.
Eén Nederlander die zich niet laat verrassen is Nander Knobben. Hij is een zogenaamde prepper en survivalexpert en een topdeskundige op dit gebied:
Aalbersberg benadrukt dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties gezamenlijk maatregelen nemen om ons land weerbaarder te maken. Tegelijkertijd benadrukt hij het belang van individuele voorbereiding. Hij raadt bijvoorbeeld aan om een noodpakket voor de eerste 48 uur in huis te hebben, zodat mensen zich kunnen redden in geval van grootschalige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of stromend water. Hij merkt op dat dit soort gebeurtenissen het dagelijkse leven tijdelijk kunnen ontwrichten.
De campagne "Denk Vooruit" wijst Nederlanders op hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen. Op deze website kunnen mensen lezen welke benodigdheden ze in huis moeten hebben om goed voorbereid te zijn.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.