Politiek
26 mrt 2018, 20:18
Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn verbolgen dat Nederland nu wel diplomaten heeft uitgezet, terwijl zo'n actie na de ramp met de MH17 uitbleef. Dat blijkt uit een tweet van de Stichting Vliegramp MH17. ''Kan iemand ons uitleggen waarom massaal diplomaten worden uitgezet na een aanslag door RF op 2 russen en niet één uitzetting na aanslag op 298 burgers, waarbij RF betrokken lijkt?", zo luidt de tekst op Twitter. RF staat voor Russische Federatie.
Premier Mark Rutte vindt dat de vergelijking niet opgaat. Nederland moet zich in de MH17-kwestie neutraal opstellen, omdat anders het onderzoek naar de vliegramp in diskrediet wordt gebracht, houdt hij vol. ''Als wij zouden vingerwijzen naar één land, dan neemt de kans af dat we de daders ooit voor het gerecht krijgen'', stelt Rutte. ''Als het Openbaar Ministerie zou zeggen: doe A of doe B, dan doen we dat. Maar we gaan niet zelf dat doen, want dan schaden we het onderzoek.'' Lees ook: Westen zet Russische diplomaten het land uit vanwege inzet zenuwgas Engeland Nederland liet maandag weten twee Russische diplomaten het land uit te zetten naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Dat gebeurde eerder deze maand in Groot-Brittannië. Ook in veel andere Europese landen en in de Verenigde Staten werden diplomaten uitgezet.
Nederland beschikt niet over eigen informatie die bewijst dat Rusland achter de recente aanslag op een dubbelspion in Groot-Brittannië zit. Maar gezien het gebruikte gifgas en de achtergrond van de slachtoffers ligt het voor de hand dat Moskou om opheldering wordt gevraagd. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. De Britten hebben volgens Blok aangegeven dat het ''plausibel'' is dat Rusland betrokken is, al ontbreekt daarvoor nog hard bewijs. ''We voeren nu gezamenlijk de politieke druk op om daarmee te bereiken dat Rusland meewerkt aan het onderzoek en uiteindelijk de waarheid boven tafel komt'', stelt Blok. ''Wij willen helderheid over de daders van deze verschrikkelijke aanslag.'' De reden voor de strafmaatregelen is niet dat er sluitend bewijs is gevonden, maar dat Rusland weigert mee te werken om de waarheid boven tafel te krijgen, aldus Blok.
Dat de helft van de EU-landen geen maatregelen tegen Rusland treft, vindt Blok jammer. Dat wekt de indruk van verdeeldheid, erkent hij, ''maar ik tel mijn zegeningen. Ik vind het goed dat we met een groot aantal lidstaten dit duidelijk signaal aan Rusland geven." Volgens premier Mark Rutte is de informatie die de Britten hebben geleverd wel bekeken door de Nederlandse inlichtingendiensten. In principe neemt Nederland geen besluiten over militaire missies of diplomatieke maatregelen zonder eigen inlichtingen. ''Maar dat betekent niet dat we helemaal niets kunnen doen'', aldus de minister-president in de Tweede Kamer. De twee medewerkers van de Russische ambassade in Den Haag die binnenkort het land worden uitgezet, verrichten volgens Blok ook inlichtingenwerk. ''Daarom is het ook logisch dat we voor deze mensen hebben gekozen'', vindt de minister. Hij lichtte die keuze niet nader toe. Blok laat verder weten eventuele tegenmaatregelen af te wachten. ''Rusland en Nederland hebben natuurlijk op heel veel gebieden relaties, soms ongemakkelijk, soms ook gewoon handelsrelaties. De inzet is om met elkaar in gesprek te blijven, maar ook te benoemen wat fout is.''
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.