Politiek
5 mrt 2019, 10:34
Een Brit en een Duitser die zowel kanker als hiv hadden, zijn door een stamceltransplantatie genezen van hiv, het virus dat aids toch gevolg kan hebben. Het is pas voor de tweede keer dat mensen genezen van het virus. Dat melden het UMC Utrecht en het internationale onderzoeksteam IciStem, waarvan een deel in Utrecht zit. De Amerikaan Timothy Brown was 12 jaar geleden de eerste die genas van hiv. Het nieuwe tweetal kreeg net als kankerpatiënt Brown een stamceltransplantatie, mèt als extra resultaat het verdwijnen van hiv.
Inmiddels zijn bij deze beide patiënten nog slechts "flarden genetisch materiaal van hiv" terug te vinden, maar geen nieuwe virusdeeltjes. "Dat houdt dus in dat de twee patiënten op dit moment allebei hiv-vrij zijn." Beiden zijn ook genezen van kanker. Inmiddels nemen de twee patiënten nu 3,5 en 18 maanden geen virusremmers meer. Lees ook: Grote fakkeloptocht voor hiv door het centrum Amsterdam Arts-microbioloog en viroloog Anne Wensing, een van de hoofdonderzoekers van IciStem, vertelt dat er sprake was van een speciale en zeldzame donor, op wiens cellen het hiv-virus geen vat heeft: "Er mist een bepaald poortje op de cellen. Hiv gebruikt dat poortje om naar binnen te gaan." Volgens het UMC Utrecht heeft vermoedelijk maar 2 procent van de mensen dergelijke resistente cellen.
De onderzoeksresultaten worden dinsdag in de Amerikaanse stad Seattle gepresenteerd. Directeur van het Aidsfonds Mark Vermeulen is blij: "Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat. Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma." Lees ook: Prinses Mabel: ‘We moeten het stigma op aids doorbreken’ Sinds het nieuws over Brown zijn er nog wel enkele andere mensen geweest bij wie het aanvankelijk leek of ze genezen waren van hiv, maar bij wie het virus daarna helaas toch weer werd geconstateerd. "Maar met de nieuwe resultaten laat het UMC wel zien dat het mogelijk is om de behandeling van Timothy Brown succesvol te herhalen", aldus het Aidsfonds. In Nederland hebben ruim 23.000 mensen hiv. Volgens het Aidsfonds wordt 93 procent van hen behandeld tegen het virus. De ingreep die de Brit en Duitser hebben geholpen is volgens artsen nog erg complex, duur, risicovol en onzeker. ANP/Redactie Foto: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.