Politiek
22 mrt 2021, 22:25
Het kabinet gaat serieus kijken naar het verzetten van de avondklok naar 22.00 uur. De ramadan wordt daarbij genoemd als een van de redenen, maar moskeeorganisaties vrezen dat het verlaten van de spertijd niet voorkomt dat vastende moslims zullen samenkomen.
Burgemeesters drongen maandag tijdens het Veiligheidsberaad aan op wijziging van de avondklok. Het weer wordt beter en met de zomertijd blijft het ook langer licht. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, aldus voorzitter Hubert Bruls van het burgemeestersoverleg.
Ook de ramadan speelt mee in de oproep aan het kabinet. "Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken", weet burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. "Laten we hopen dat er rond die tijd meer versoepelingen zijn." De islamitische vastenmaand begint 13 april.
Ook bij de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zien ze toenemende zorgen in de achterban. Gebedshuizen hebben nu een plan opgeworpen om tijdens de ramadan om 21.00 uur de deuren te sluiten en bezoekers in de moskee te laten overnachten tot de volgende ochtend.
Geen slim idee, vindt vicevoorzitter Saïd Bouharrou. "Wij denken als Raad dat dat niet handig is", reageert hij bij Hart van Nederland. Volgens hem zijn dit soort plannen ook niet in de geest van de avondklok. "Je doet daarmee ook af aan de veiligheid."
Bouharrou benadrukt dat het daarom belangrijk is dat het kabinet samen met de moskeeorganisaties gaat kijken naar een gerichte oplossing voor het probleem. Hij merkt daarbij op dat de gebedshuizen zich vanaf het begin van de coronacrisis netjes aan de regels hebben gehouden. "Maar we maken ons nu wel zorgen dat er wat problemen zullen ontstaan omdat mensen allerlei creatieve oplossingen bedenken."
De Raad maakt zich ook zorgen over het gedrag van moslimjongeren tijdens de aanstaande ramadan. "We hebben gezien dat ze het vorig jaar harstikke goed hebben gedaan, maar als we kijken nu naar de signalen die we horen, dan is dat wel een risico", zegt Bouharrou. "Dus omwille van de veiligheid moeten we daar wel naar kijken."
Een mogelijke oplossing zou wat hem betreft een ontheffing zijn voor moskeebezoekers die tijdens de spertijd van de moskee naar huis moeten reizen. Moskeegangers zouden in dat geval een soort verklaring moeten krijgen, waarmee ze aan controlerende boa's en agenten kunnen aantonen onderweg te zijn van de moskee naar huis.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Het kabinet hakt dinsdag definitief de knoop door over hoe het verder moet met de maatregel.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.