Terug

Volg Hart van Nederland

Ministerie van Volksgezondheid wist dagenlang van 'vergeten' kritisch advies over 2G-wet

Ministerie van Volksgezondheid wist dagenlang van 'vergeten' kritisch advies over 2G-wet

Politiek

30 dec 2021, 15:55

Het ministerie voor Volksgezondheid wist al negen dagen dat het kritische advies van de Raad voor de Rechtspraak over onder meer het 2G-beleid niet als bijlage naar de Tweede Kamer was verstuurd. Pas op donderdagavond 23 december, vlak voor kerst, werd dit alsnog gedaan. Minister Hugo de Jonge zei woensdag nog stellig direct actie te hebben ondernomen.

"Zodra ik erop werd gewezen dat we dat stuk als bijlage niet naar de Kamer hebben verstuurd, heb ik dat alsnog gedaan", zei De Jonge woensdag tegen Hart van Nederland. De bewindsman stelt dat hij vlak voor kerst erop werd gewezen dat het advies - dat dateert van 17 november - nooit bij de Kamer was aangekomen.

Dagenlang gewacht

De verklaring van de coronaminister rijmt echter niet met de tijdlijn van de Raad voor de Rechtspraak. Bronnen bij de Raad bevestigen aan Hart van Nederland dat zij het ministerie van Justitie en Veiligheid al op 10 december hebben gewezen op het ontbreken van het wetgevingsadvies als bijlage.

Volgens informatie van de Raad is dit signaal op 14 december binnengekomen bij het ministerie van Volksgezondheid. Pas op donderdag 23 december werd actie ondernemen en werd het advies alsnog verstuurd. In de tussentijd waren er twee coronadebatten waar ook 2G aan de orde kwam.

'Gewoon een foutje'

De Jonge stelde woensdag dat de Kamer al op de hoogte was van het bestaan van het wetgevingsadvies van de Raad, omdat dit werd benoemd in de zogenoemde 'memorie van toelichting', die wél binnen was bij de Kamer. In zo'n memorie geeft degene die een wetsvoorstel indient toelichting op het plan.

"Op dat punt, qua informatievoorziening aan de Kamer, is er denk ik niet zoveel aan de hand", aldus De Jonge woensdag. "Dat wat wij niet goed hebben gedaan, gewoon een foutje, is dat wij het advies zelf niet hebben meegestuurd."

(Tekst gaat verder onder video)

Hugo de Jonge over 'vergeten' bijlage
1:02
Hugo de Jonge over 'vergeten' bijlage

Kamervragen over 'vergeten bijlage'

De 'vergeten bijlage' leidde tot Kamervragen van onder meer Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Pieter Omtzigt. Die laatste noemt de vergeten bijlage geen "foutje". "De Jonge zei gisteren dat hij het stuk onmiddellijk gestuurd had toen hij erop gewezen was. Dat bleek dus niet het geval: hij wachtte tot na twee coronadebatten - die hier ook over gingen - en tot kerstavond", laat hij aan Hart van Nederland weten.

Daarnaast stelt Omtzigt dat het advies rond de coronapas en 2G op de werkvloer weliswaar in de memorie van toelichting was verwerkt, maar dat er "essentiële punten" ontbraken. "De wet is niet handhaafbaar, er zijn privacyproblemen en het is volstrekt onduidelijk of en wanneer je een werknemer mag schorsen of ontslaan of dat je een thuiswerkplek moet regelen. Dat deel van het advies laat de regering helemaal weg", schrijft het Kamerlid op zijn op zijn blog.

Reactie van ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie aan Hart van Nederland weten dat het advies "abusievelijk" niet is meegestuurd als bijlage. "Daarop zijn wij gewezen door de Raad voor de Rechtspraak. Het advies is vervolgens alsnog aan de Kamer gestuurd. En in de drukte voor het kerstreces heeft dit enige tijd op zich laten wachten. Dat geldt overigens voor meerdere brieven in deze periode. De suggestie dat dit bewust is gebeurd is ten enenmale onjuist."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.