Terug

Volg Hart van Nederland

Minister wil meer en betere les in goed burgerschap

Politiek

5 juni 2018, 17:22

Minister Arie Slob gaat het burgerschapsonderwijs op basisscholen en het voortgezet onderwijs aanpakken. In deze lessen krijgen leerlingen informatie over vrijheid, democratie en de grondwet, leren ze over mensenrechten en krijgen ze een inkijkje in andere culturen. Er is al een wet over burgerschap in het onderwijs, maar die is te vrijblijvend, aldus de minister. Scholen hebben zelf aangegeven dat ze slecht uit de voeten kunnen met de huidige wettelijke opdracht. Scholen moeten jaarlijks aandacht besteden aan 'burgerschap', maar hoe? Daarom komt de minister voor basis- en voortgezet onderwijs nu met duidelijkere voorwaarden met waar het lesprogramma aan moet voldoen. De voorwaarden beschrijven onder andere welke thema's burgerschap omvat, dat de school een veilige plek moet zijn om hiermee te oefenen en dat er op school het goede voorbeeld moet worden gegeven. Hoe de school de lessen uiteindelijk precies vormgeeft, bepaalt de schoolleiding - niet de minister. Er komt dus geen uniform lesprogramma voor het hele basis- of voortgezet onderwijs. Op het Rotterdamse Wolfert van Borselen college staat dat burgerschap al jaren hoog in het vaandel. Ze hebben maatschappijleer afgeschaft, en al vanaf het eerste jaar vervangen door maatschappelijke stages en lessen wereldpolitiek. Bericht gaat verder onder de video:

Verkeerde ideeën

Meerdere partijen in de Kamer maken mede zo'n punt van burgerschapsonderwijs omdat ze bang zijn dat bijvoorbeeld islamitische scholen leerlingen verkeerde ideeën over de samenleving meegeven. Kamerleden wijzen dan op onderzoeken waaruit blijkt dat leraren niet durven lesgeven over de holocaust of verzwijgen dat ze homo zijn uit angst voor negatieve reacties. Niet alleen scholen worstelen nu met deze vrijblijvende opdracht, ook de Onderwijsinspectie heeft hier moeite mee. Ze kunnen lastig controleren of scholen zich aan de opdracht houden, of dat ze bijvoorbeeld ideeën onderwijzen die niet overeenkomen met onze democratie. Lees ook: Pleidooi minister Slob voor meer waardering van het vmbo Deze wet gaat specifiek over burgerschap. Volgend jaar wordt het hele lesprogramma aangepakt. Zo wil het kabinet scholen verplichten dagelijks het Wilhelmus te zingen en jaarlijks een bezoekje te brengen aan het Rijksmuseum. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.