Terug

Volg Hart van Nederland

Minister: 'Schiphol mag vanaf 2027 onbeperkt groeien met schonere vliegtuigen'

Politiek

16 dec 2022, 18:41

Luchthaven Schiphol kan vanaf 2027 weer onbeperkt groeien, als het aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ligt. Dat zegt hij in gesprek met Luchtvaartnieuws dat zaterdag wordt gepubliceerd, waarover de Volkskrant vrijdag al bericht.

Die groei is opmerkelijk, want deze zomer werd nog besloten dat Schiphol flink moet gaan inkrimpen, met 12 procent vanaf november 2023. Reden daarvoor was dat omwonenden veel last hebben van geluidshinder. Vandaar werd het maximumaantal vluchten verlaagd van 540.000 vluchten per jaar naar 440.000 vluchten.

Verduurzaming

Maar als het aan Harbers ligt gaat die limiet van maximaal aantal vluchten er in 2027 dus af en kan Schiphol onbeperkt groeien zoveel het wil. Op dat moment wordt de overlast de doorslaggevende factor in hoeveel er gevlogen mag worden vanaf Schiphol.

De minister hoopt dat om zoveel mogelijk vluchten te kunnen uitvoeren op Schiphol, vooral gekozen gaat worden voor stillere en schonere vliegtuigen. Zo wil hij voor een "gigantische verduurzaming" van de industrie gaan zorgen. "Uiteindelijk komen we in een wereld waarin niemand zich voor vliegen hoeft te schamen, al schaam ik me daar nu ook niet voor, hoor."

Schiphol verheugd

De krant meldt dat Schiphol verheugd reageert op de nieuwe plannen. "Hoe het stelsel er precies uit komt te zien weten we niet, maar we zijn er voorstander van. We willen allemaal dat de luchtvaart stiller en schoner wordt. Als je op die criteria stuurt, is dat effectiever dan het limiteren van het aantal vluchten."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.