Terug

Volg Hart van Nederland

Minister legt fraudecontrolesysteem DUO stil na kritiek

Minister legt fraudecontrolesysteem DUO stil na kritiek

Politiek

23 juni 2023, 17:26

Het computersysteem dat de Dienst Uitvoering Onderwijs gebruikt om te bepalen welke studenten worden gecontroleerd op fraude met hun studiefinanciering, wordt per direct stilgezet door verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Dat doet hij naar aanleiding van berichten van NOS op 3, Investico en het Hoger Onderwijs Persbureau dat studenten met een migratieachtergrond hier opvallend vaak op worden gecontroleerd.

DUO mag alleen nog controles op studenten uitvoeren op basis van een willekeurige steekproef. Het doel van deze controles is om erachter te komen of studenten zeggen dat ze op kamers wonen, zodat ze een hogere beurs ontvangen, terwijl ze eigenlijk bij hun ouders wonen. Woensdag kondigde Dijkgraaf om "grondig" te gaan kijken of de procedures van DUO om fraude tegen te gaan wel deugen. In juli gaat de minister verdere stappen aankondigen.

'Pijnlijke lessen van de toeslagenaffaire'

"Het kan gewoon niet zo zijn dat bepaalde specifieke groeperingen er bij controles worden uitgepikt, zelfs als dat onbedoeld is", zei Dijkgraaf hier donderdag over tijdens een debat. "De pijnlijke lessen van de kinderopvangtoeslagaffaire, die hier net ook werden genoemd, maken het dat het kabinet en DUO het, meer dan ooit, denk ik, aan hun stand verplicht zijn om elk signaal van discriminatie tot op de bodem te onderzoeken."

De 13-jarige Zaahra protesterende vorig jaar bij het belastingkantoor, om te vertellen wat de impact van de toeslagenaffaire op haar jeugd is geweest. "Je ziet als kind dat er iets niet goed is."

Zaahra (13) blikt terug op toeslagenaffaire: 'Als kind zie je dat er iets niet goed is'
2:20
Zaahra (13) blikt terug op toeslagenaffaire: 'Als kind zie je dat er iets niet goed is'

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.