Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Hugo de Jonge gaat bouwen: 900.000 nieuwe woningen door heel het land

Politiek

13 okt 2022, 15:00

Tot 2030 worden er ruim 900.000 nieuwe woningen gebouwd in ons land. Minister Hugo de Jonge heeft samen met alle provincies afspraken gemaakt. Per provincie is vastgelegd hoeveel nieuwe woningen er worden bijgebouwd. Dit moet volgens de minister verlichting geven in de huidige wooncrisis.

Er is veel behoefte aan nieuwe betaalbare woningen. Van de ruim 900.000 nieuwe huizen is het doel om tweederde betaalbaar te houden. Ook moet er meer sociale huur worden bijgebouwd. Dit is al langer het doel van de overheid, maar nu lijkt er een officieel plan te zijn. Het landelijke doel om 30 procent sociale huurwoningen te hebben komt daarmee dichterbij.

Middensegment

De provincie Zuid-Holland krijgt de meeste nieuwe huizen, met ruim 235.000. Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland volgen, met flink boven of rond de 100.000 extra woningen.

De tekst gaat verder onder de foto:

Aantal woningen volgens plan De Jonge

Aantal woningen volgens plan De Jonge

Van het totaal aantal nieuw gebouwde huizen wordt 40 procent toegewezen aan de bouw van huur- en koopwoningen in het middensegment. De huurprijs in dit segment is nog niet definitief, maar zou tussen de 1000 en 1250 euro moeten komen te liggen.

Sociale huur

Het streven van het kabinet is om 30 procent van het totaal aantal beschikbare woningen toe te kennen aan sociale huur. Met de bouw van 250.000 nieuwe sociale huurwoningen zetten ze een stap richting dit doel.

Volgens de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is het tekort aan woningen enorm. "We staan voor een enorme opgave. Dit vraagt een gezamenlijke inzet – schouder aan schouder – van overheden, corporaties en marktpartijen", aldus De Jonge. "Provincies en gemeente zijn nu aan zet. Zij gaan het nu verder uitwerken. De concrete locaties, doelgroepen en prijscategorieën worden uitgewerkt."

Voor de duizenden nieuwe woningen wordt 11 miljard euro beschikbaar gesteld. Dit geld gaat niet alleen naar het bouwen van woningen. Het geld wordt ook gebruikt voor het aanleggen van infrastructuur rondom nieuwe woonwijken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.