Politiek
12 feb 2023, 14:17
CDA-leider Wopke Hoekstra staat positief tegenover een hek om de buitengrenzen van Europa. Hij is verbaasd dat daar een taboe op heerst. "Er heerst het idee dat er geen grenzen mogen zijn in Europa. Onderdeel van de afspraak is dat we de buitengrenzen zouden beschermen", merkt Hoekstra bij WNL op Zondag op.
Afgelopen donderdag en vrijdag was er een EU-top waar de politieke leiders van de Europese landen samenkwamen om te praten over belangrijke thema’s. Een van de onderwerpen was het inperken van de asielinstroom. Premier Rutte pleit voor betere grensbewaking door middel van bijvoorbeeld een hek of muur om Europa.
"Maar voor de goede orde: er komt geen Berlijnse muur om Europa. Als er een hek komt, zullen daar wel toegangspoortjes in komen zodat mensen die de oversteek willen maken, dat ook kunnen doen", nuanceerde Rutte zijn uitspraken donderdag in een Tweede Kamerdebat.
De minister van Buitenlandse Zaken volgt de premier hierin. "Het verbaast mij dat een hek zo’n totempaal zou moeten zijn. Onderdeel van de afspraak was dat we de binnengrenzen afschaffen. Gezamenlijk hebben we de verplichting om de buitengrenzen te beschermen."
Coalitiepartij D66 is fel tegen de plannen van een mogelijk hek om Europa. Hoekstra gaat hier tegen in en zegt: "Er is ons een asielprobleem overkomen en we hebben niet de luxe om tegen een deel van de oplossingen te zeggen: deze bevallen me niet. We moeten zonder taboe naar deze plannen aankijken. De komende maanden moeten we met vliegende vaart energie steken in dit plan."
Een kleine 70 procent van de Nederlanders vindt dat er een hek rond de grensgebieden van de Europese Unie moet komen om zo te asielinstroom in te perken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4000 leden van het Hart van Nederland-panel. Als er geen hek of andere grensafscheiding komt, dan is ruim acht op de tien Nederlanders van mening dat Nederland haar eigen grenzen beter moet bewaken.
Ondanks plannen voor een mogelijk hek om Europa, wil het kabinet haar open-armen-mentaliteit niet loslaten ten aanzien van vluchtelingen. Zo staat de regering niet afwijzend tegenover het versneld uitgeven van visums voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Buurlanden Duitsland en België hebben al werk gemaakt van versneld visa voor vluchtelingen van de ramp. Wanneer het kabinet een knoop doorhakt over het geven van snellere visa, zei de minister niet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.