Politiek
19 mei 2022, 12:19
Een groter deel van de vrije huursector zal worden gereguleerd. Zo wil minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) meer huurhuizen betaalbaar maken voor middeninkomens. Voor mensen met een laag inkomen wordt de huur verlaagd.
De Jonge wil huurhuizen voor middeninkomens betaalbaar maken door een puntensysteem in te voeren dat ook al geldt in de sociale huursector. Het puntensysteem wordt opgerekt en komt tussen de 1000 en 1250 euro te liggen. Huurstijgingen kunnen zo beperkt worden. De minister presenteerde donderdag zijn plan 'Betaalbaar wonen'. Hij zet vooral in op woningen voor mensen met een middeninkomen zoals agenten, docenten en verplegers. Zij moeten makkelijker aan een huis gaan komen.
Ook wil de bewindsman de hoge woonlasten van mensen met een laag inkomen aanpakken. Door de hoge huren houden zij soms te weinig geld over om van te leven. Zij dreigen helemaal in de problemen te komen door de hoge inflatie. "Te hoge woonlasten worden aangepakt door huurstijgingen te beperken en door mensen een woning toe te wijzen die bij het inkomen past. Voor mensen met een laag inkomen verlagen we de huren", staat in de plannen.
De Jonge wil de huurtoeslag "stevig" vereenvoudigen. Meer mensen moeten in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit moet in 2024 ingaan. Het plan is om de maximale huurgrens voor de huurtoeslag te schrappen. Die grens ligt nu op 763 euro. Ook komen jongeren eerder in aanmerking voor huursubsidie. De leeftijdsgrens gaat van 23 naar 21 jaar. Servicekosten vallen straks niet meer onder de huurtoeslag.
De woonminister wil huurders en kopers beter beschermen. "Er is geen plek voor makelaars die onder een hoedje spelen over de rug van een koper. Malafide verhuurders pakken we aan", zo staat in het plan. Een van de maatregelen die De Jonge wil invoeren om de rechtsbescherming te verbeteren, is het "dwingend en inzichtelijk maken van het woningwaarderingstelsel".
Eerder was al bekend geworden dat er meer gebouwd zal worden voor de lage en middeninkomens. Van de 900.000 woningen die tot en met 2030 moeten worden gerealiseerd, moet bijna 40 procent ofwel 350.000 woningen bestemd zijn voor de middeninkomens. Verder gaat het om 250.000 sociale huurwoningen.
Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.