Politiek
24 mei 2018, 11:27
Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat de Russische federatie achter het neerhalen van het vliegtuig zit. Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten. Van de Buk-raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdruk gemaakt, meldt hoofd van de Nationale Recherche en onderdeel van het Joint Investigation Team Wilbert Paulissen. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de 53e 'anti aircraft missile brigade' van het Russische leger in Koersk. Paulissen zei erbij dat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder tot dezelfde conclusie was gekomen.
De conclusie van het internationaal onderzoeksteam dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket afkomstig van een Russische militaire eenheid is een "ernstige constatering", laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. "Het is van groot belang dat er nu opnieuw meer duidelijkheid is over het neerhalen van vlucht MH17, vooral voor de nabestaanden. Een belangrijk stuk van de puzzel is gelegd. Ik ben zeer onder de indruk van het vergaarde bewijs en heb veel respect voor het werk van het Openbaar Ministerie, de politie en de partners van het Joint Investigation Team (JIT). Dit is een ernstige constatering. Het kabinet bespreekt de bevindingen van het JIT morgen in de ministerraad", aldus Blok in een korte reactie.
De personen achter het neerhalen van vlucht MH17 staan "binnen vijf jaar" voor de rechter. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT). ,,Het onderzoek zit in de laatste fase", vertelde hij tijdens de persconferentie donderdag waarin een update van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 werd gegeven. "We missen zeker nog informatie, maar het achterhalen daarvan gaat niet nog eens vele jaren duren." Eerder werd al duidelijk dat de rechtbank in Den Haag de zaak gaat behandelen, maar niet zeker is of de zaak ook echt in Den Haag gaat plaatsvinden. Mogelijk wordt uitgeweken naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Lees ook: LIVESTREAM: onderzoeksresultaten strafrechtelijk onderzoek MH17 Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders. In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.