Politiek
17 juni 2021, 21:43
Op de 'zwarte lijst' van de Belastingdienst stonden ook minderjarigen. Dat meldt staatsecretaris Hans Vijlbrief van Financiën donderdag aan de Tweede Kamer. Hij laat uitzoeken hoe en waarom deze jongeren in het systeem terecht zijn gekomen. Het gaat om het zogenoemde fraudesignaleringssysteem (FSV). Mensen werden met de kleinste vermoedens van fraude op de lijst gezet zonder dat zij er van af wisten. De Belastingdienst ging er dan van uit dat zij niet betrouwbaar waren. De omstreden lijst is inmiddels afgeschaft omdat deze in strijd met de privacywetgeving.
Nu blijkt dat er ook bijna 1.800 jongeren in het systeem stonden, waarvan er ruim duizend nu nog steeds minderjarig zijn. Volgens Vijlbrief zijn daar een aantal mogelijke verklaringen voor. "Bijvoorbeeld als er sprake is van vakantiewerk of een bijbaan die heeft geleid tot een risicosignaal."
De staatssecretaris erkent dat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt bij het informeren van de bewuste jongeren. Normaal zou hun wettelijke vertegenwoordiger (bijvoorbeeld ouders of voogden) moeten worden ingelicht, maar een aantal minderjarigen kreeg zelf een brief. Hij wil deze fout herstellen en biedt ook zijn excuses aan.
Er wordt op dit moment onderzocht hoeveel mensen last hebben gehad van het omstreden fraudesysteem. De resultaten van dat onderzoek worden in september verwacht. Mogelijk krijgen de slachtoffers ook een financiële compensatie zoals voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.