Terug

Volg Hart van Nederland

Minder kopen voor hetzelfde geld: de koopkracht gaat dit jaar flink achteruit

Minder kopen voor hetzelfde geld: de koopkracht gaat dit jaar flink achteruit

Politiek

8 mrt 2022, 17:31

Vrijwel alles wordt duurder, maar het inkomen stijgt niet of nauwelijks. Dat is kort samengevat de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB) over de koopkracht van 2022. Het bureau verwacht dat die koopkracht dit jaar met zo'n 2,7 procent afneemt. Dat melden Haagse Bronnen aan RTL Nieuws. En dat is een vervelend bericht, met name voor de mensen met de laagste inkomens. Volgens minister-president Rutte is er niet veel aan te doen.

Het CPB komt woensdag met een drietal scenario's, waarvan het middelste uitgaat van een gemiddelde daling van 2,7 procent. Nadere details over de scenario's ontbreken nog.

Dat het dagelijks leven duurder wordt, merken we in Nederland nu al in de portemonnee. Onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de gas- en olieprijzen tot recordhoogte gestegen. Maar ook het eten en drinken zal flink duurder worden.

De Haagse politiek zit met spanning op het koopkrachtcijfer te wachten. Dat de koopkracht onderuit zou gaan was al duidelijk, maar hoe erg het zou worden niet. Dat ligt nu wel op tafel. Het kabinet zal de komende weken besluiten nemen over maatregelen die de koopkracht moeten verbeteren. De coalitie is nu nog verdeeld over wat de beste manier is om burgers tegemoet te komen.

'Koopkrachtdaling niet te voorkomen'

Volgens Rutte is het vrijwel ondenkbaar dat het kabinet nog kan voorkomen dat de koopkracht van huishoudens dit jaar achteruitgaat. Het zou "illusoir" zijn daar garanties over te geven.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al flink opgelopen prijzen van energie en brandstof de afgelopen dagen nog veel verder gestegen. Het kabinet denkt nog na over maatregelen om de gevolgen daarvan voor burgers zo beperkt mogelijk te houden. Maar veel meer dan "dempen" zit er niet in, waarschuwt Rutte alvast. Door de oorlog is "een echt andere realiteit ontstaan, met verregaande gevolgen voor ons deel van de wereld", aldus Rutte. Grootschalige verstoringen van aanvoerlijnen, van de energievoorziening en van het internationaal kapitaalverkeer zullen onvermijdelijk een impact hebben. "Die is nu nog nauwelijks te overzien, maar ik sluit niet uit dat die aanzienlijk is."

Koopkracht geeft aan wat huishoudens met hun inkomen kunnen kopen. De koopkracht verandert door invloeden van buiten en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen.

Externe invloeden zijn de ontwikkeling van de lonen, (nieuw) beleid van de overheid en de inflatie.

De koopkracht verandert ook door persoonlijke omstandigheden: mensen wisselen bijvoorbeeld van baan, gaan samenwonen, krijgen kinderen of gaan verhuizen.

Bron: CPB.nl

Zeker is dat in eerste instantie het kabinet vooral naar compensatie voor de laagste inkomens zal zoeken. Zij hebben immers het meest te lijden onder de snel stijgende prijzen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.