Terug

Volg Hart van Nederland

'Migrant zet kabinet klem met weigeren test'

'Migrant zet kabinet klem met weigeren test'

Politiek

7 feb 2022, 07:25

Het lukt het kabinet niet een antwoord te vinden op migranten die hun uitzetting frustreren door een coronatest te weigeren. Vorig jaar werden 1360 van de 4970 geboekte uitzetvluchten geannuleerd omdat een vreemdeling weigerde mee te werken aan de voor vertrek benodigde afname van een coronatest. Het is inmiddels verreweg de belangrijkste reden dat uitzetting mislukt, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat migranten die geen recht hebben op verblijf in Nederland door de coronapandemie een nieuwe troef in handen hebben om hun vertrek te dwarsbomen. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat die troef massaal wordt aangegrepen, schrijft de krant.

Test afdwingen nu nog onmogelijk

Om de reis terug te maken is namelijk in veel gevallen een negatieve test nodig. Door die te weigeren kan een migrant toch weer wat langer in Nederland blijven. "Dit is nog steeds de belangrijkste reden dat vluchten geannuleerd worden", zegt een woordvoerster van het ministerie in de krant. De Tweede Kamer steunde een motie van VVD-Kamerlid Valstar om te onderzoeken of een test kan worden afgedwongen. Maanden na indiening van die motie blijkt er nog geen instrument voor.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.