Politiek
5 mei 2021, 08:02
Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat het demissionair kabinet het plan voor een eigen bijdrage voor toegangstesten schrapt. Dat blijkt uit een rondgang van de politieke redactie van Hart van Nederland.
Donderdag is er een debat over het 'wetsvoorstel testbewijzen'. Daarin wordt de invoering van toegangstesten voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, concertzalen en musea geregeld. Het idee is dat plekken hierdoor eerder open kunnen en meer mensen kunnen ontvangen.
Vanaf 1 juli wil het kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro gaan vragen voor deze toegangstesten. Maar dat zien de meeste partijen in de Kamer niet zitten. Ze vrezen dat zo'n bijdrage leidt tot meer ongelijkheid in de samenleving.
Van links tot rechts vragen partijen demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid om dit onderdeel uit het plan te schrappen. D66 en ChristenUnie dienen samen een voorstel in om de eigen bijdrage tegen te houden. Ook de PVV is dat van plan.
Verder hebben Forum voor Democratie, GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, JA21, Volt, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging al uitgesproken dat ze niets voor een eigen bijdrage voelen. Ook coalitiepartner CDA is kritisch op het plan.
Uit eerder onderzoek van het representatieve Hart van Nederland-panel onder bijna 3200 mensen blijkt dat de meeste Nederlanders niet van plan zijn om 7,50 euro neer te leggen voor een toegangstest. Zo'n driekwart van de ondervraagden wil er niet voor betalen.
De kritiek van de partijen in de Tweede Kamer richt zich niet alleen op de eigen bijdrage die het kabinet wil gaan vragen. Ook op de uitvoering van het plan voor toegangstesten hebben de Kamerleden veel aan te merken.
Minister De Jonge zei maandagavond nog dat hij vooral kansen ziet. "Met het testen kunnen we eerder en meer activiteiten mogelijk maken. Zodra het testen niet meer nodig is, stoppen we er weer mee."
Het kabinet verwacht dat vanaf 1 juli de samenleving weer grotendeels open zal zijn. De eigen bijdrage kan een besparing van 180 miljoen opleveren in twee maanden, verwacht het ministerie van VWS. Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, buigt de Eerste Kamer zich erover op 18 mei.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.