Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Nederland steunt protestactie boeren om 'heel het land plat te leggen'

Politiek

3 juli 2022, 09:59

De meeste Nederlanders gaan zich niet aanpassen of thuiswerken nu boeren maandag van plan zijn om het hele land plat te leggen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland onder ruim 4.100 mensen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de deelnemers achter de grote protestactie van de boeren staat.

Boeren zijn van plan om maandag "heel Nederland plat te leggen". Er worden onder andere acties verwacht bij luchthavens (Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Lelystad), de Rotterdamse haven en distributiecentra van supermarkten.

De afgelopen week waren er meerdere boerenacties tegen het aangekondigde stikstofbeleid. Het kabinet wil de uitstoot van ammoniak door de landbouw drastisch omlaag brengen om de natuur te beschermen. Dat betekent voor sommige boeren dat zij hun bedrijf in de toekomst niet op dezelfde manier kunnen voortzetten. Boze boerenactivisten blokkeerden wegen, bezochten het Mediapark in Hilversum en trokken naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. De politie wist meerdere actievoerders aan te houden voor onder andere geweldpleging en vernieling.

Geen grote zorgen over boerenacties

Veel zorgen over de boerenacties zijn er bij de Nederlanders niet. Slechts vijf procent van de respondenten zegt thuis te gaan werken vanwege de acties. 8 procent zegt altijd al op maandag thuis te werken. "Ik moet maandag wel werken omdat ik in het ziekenhuis werk. Boeren kunnen niet meer op mijn sympathie rekenen. Ze kunnen staken, problemen op de weg zorgen, vandalisme en dreigen voor mensen hun huis en het kan allemaal maar. Zo ga je niet om met mensen en Nederland reageert weer veel te soft", zegt een deelnemer. Het grootste deel van de deelnemer (46 procent) zegt gewoon fysiek naar het werk te gaan of in ieder geval "een poging te wagen." De rest hoeft morgen niet te werken.

Ook privé-afspraken worden nauwelijks aangepast, een kleine groep van 14 procent past zijn of haar plannen aan of stelt ze uit. De meerderheid (59 procent) is niet van plan om de agenda overhoop te gooien vanwege de acties.

Veel steun voor boeren

Naast weinig zorgen over de boerenprotesten is er ook veel steun voor de boeren. Zo staat de meerderheid van Nederland (54 procent) achter de acties. "Als je de boerenprotesten ziet als een protest tegen het kabinet mogen ze in Den Haag blij zijn dat de Groningers, de toeslagouders, de coronademonstranten minder extreem zijn in het duidelijk maken van hun mening. Maar de frustratie van de boeren is herkenbaar. Den Haag staat als ivoren toren steeds verder af van de gewone burger, het wordt hoog tijd dat ze daar beseffen dat ze voor ons bezig zijn en niet andersom", laat een deelnemer weten. "Alles platgooien! Ze zijn hartstikke gek geworden in dit land. Ik sta 100 procent achter de boer", vult een ander aan.

Niet iedereen kan zich vinden in de acties en blokkades van de agrariërs, zo is 43 procent van mening dat het te ver gaat. "Als de acties van de boeren de normale burger (teveel) gaat treffen dan verliezen ze op den duur de steun van het volk, daar moeten ze voor oppassen", denkt een van de deelnemers. Mannen (61 procent) steunen de actie meer dan vrouwen (50 procent).

Ontwrichting van het land

Ondanks de steun is er een ook flinke groep mensen die zich zorgen maken over de mogelijk ontwrichting van het land door de acties. Zo houdt 35 procent van de deelnemers zijn hart vast als luchthavens en distributiecentra geblokkeerd gaan worden. Vooral personen ouder dan 50 jaar maken zich zorgen (41 procent).

Het overgrote deel (63 procent) gaat zich niet druk maken over de acties. "Ik maak me geen zorgen dat de boeren het land plat gaan leggen, zolang de acties vreedzaam verlopen mogen ze van mij hun gang gaan. Ook al zal ik er hinder van ondervinden op de weg of onderweg voor werk, dan nog zal ik achter de boeren blijven staan. Ik hoop ook dat ze daarvoor de ruimte krijgen en niet gelijk als extremisten weggezet gaan worden, want ze komen alleen maar op voor hun toekomst!"

Onder meer Schiphol en Lelystad Airport hebben verschillende maatregelen getroffen om boeren te weren. Reizigers worden gevraagd om met de trein te komen, om zo de drukte op de weg te omzeilen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.