Politiek
27 sep 2021, 20:20
Premier Mark Rutte onbevangen op zijn fiets, op weg om het land te besturen. Wellicht gaan we dat beeld niet meer zien. Nu Rutte ernstig wordt bedreigd, kan hij nooit meer probleemloos op de fiets naar het werk. Ten minste, dat denken vier op de tien Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.
Rutte maakte er een heuse traditie van, op de fiets naar zijn werk op het Binnenhof, in het Catshuis of naar de stembus. Lekker Hollands én een symbool voor het vrije en veilige Nederland. Maar is het hier nog wel zo veilig?
Uit het panelonderzoek onder ruim 3000 deelnemers blijkt dat de signalen dat Rutte mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering, effect heeft op het veiligheidsgevoel van vier op de tien Nederlanders. Een meerderheid van 57 procent laat het koud.
Veel mensen denken dat het iconische beeld van Rutte op de fiets verleden tijd is. Bijna veertig procent verwacht dat de premier nooit meer op zijn fiets naar het werk kan. Nog eens veertig procent gaat ervan uit dat Rutte in ieder geval de komende tijd ander vervoer moet zoeken. Andere wereldleiders reizen vaak in zwaar gepantserde auto's met veel beveiligers om zich heen.
Een kleinere groep van 15 procent van de Nederlanders denkt dat het allemaal overdreven is en dat Rutte ook nu gewoon nog op de fiets naar kantoor kan.
Volgens De Telegraaf zit de zogenoemde ‘Mocromaffia’ achter de bedreigingen aan het adres van de premier. Een ingewijde meldt dat er zogenoemde ’spotters’ in de omgeving van de premier zijn gesignaleerd. Dat zijn mensen die de omgeving alvast verkennen voordat 'hitters' (huurmoordenaars) toeslaan.
Diezelfde Mocromaffia wordt ook gelinkt aan de moordaanslagen op Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum. Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen om de rol van de Mocromaffia in Nederland. "Natuurlijk is de Mocromaffia gevaarlijk. Slachtoffers maken ze daar waar ze het proces mee kunnen verstoren", reageert iemand die ook kritisch is. "Als er iets is wat de VVD niet heeft gedaan is zorg dragen voor meer veiligheid in Nederland."
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.