Politiek
20 apr 2021, 23:13
Al bijna hun hele leven wonen ze in Nederland, spreken ze de taal en betalen ze belasting. Maar doordat ze geen Nederlands paspoort hebben, zullen 27.000 'pardonners' nooit kunnen trouwen, stemmen of een huis kunnen kopen.
In 2007 kregen 27.000 mensen een 'generaal pardon', een permanente verblijfsvergunning in Nederland. Toen de pardonners na vijf jaar een Nederlands paspoort wilden aanvragen, bleek dat lastiger dan gedacht. Je moet daarvoor namelijk een geboorteakte kunnen laten zien van het land van herkomst. Voor een groot deel van de groep een onhaalbare eis, wat betekent dat zij geen Nederlands paspoort krijgen. Nu, veertien jaar later, heeft het ontbreken van het Nederlanderschap voor deze pardonners nog steeds emotionele en praktische gevolgen.
Marine (22) was zes maanden oud toen ze vanuit Armenië naar Nederland kwam met haar familie. Ze was blij dat ze na een aantal keer te zijn uitgeprocedeerd zichzelf eindelijk Nederlandse kon noemen en een generaal pardon kreeg. Maar naarmate ze ouder werd merkte ze dat het ontbreken van een paspoort een grote belemmering is in haar leven. Toen ze vijftien jaar oud was mocht ze bijvoorbeeld niet mee op excursie van de havo: "Ik mocht het land niet in. Ik heb toen een vervangend programma op school gevolgd, terwijl mijn vriendinnen leuke dingen aan het bekijken waren in Londen".
Nu ze ouder is ervaart ze grotere problemen van het niet hebben van een Nederlands paspoort. Zo wordt trouwen en een huis kopen lastig. Samen met haar vriend is ze hierover al aan het nadenken voor in de toekomst. Wat haar het meest steekt, is dat ze haar droombaan niet kan uitvoeren. Marine volgt een rechtenstudie en droomt ervan ooit officier van justitie te worden: "Maar dat kan niet zonder paspoort. Toen ik mijn studie al begon zag ik al een waslijst van beroepen die ik niet mag doen", vertelt ze. Momenteel is ze op zoek naar een stage. "Ook dit brengt problemen. Daar kom je pas achter als je bent aangenomen".
Marine noemt het oneerlijk: "Wat heeft een paspoort te maken met wat je kan? Zo creëer je een tweederangsburger. Waarom laat je mensen wel voor altijd in Nederland maar mogen ze niet helemaal meedoen?".
Een motie van SP en coalitiepartij CDA die het kabinet oproept hen snel te naturaliseren, kreeg dinsdag een meerderheid van de linkse partijen en coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie. De Kamer had een soortgelijke motie in februari al aangenomen. Maar demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) wilde nog eens laten onderzoeken wat precies de belemmeringen zijn.
De indieners vinden dat er al genoeg bekend is over de obstakels voor deze mensen om documenten te krijgen in hun thuisland, zoals een geboorteakte. "Het is al vier keer onderzocht. Daarom heb ik met het CDA een nieuwe motie ingediend om de eerdere motie per direct uit te voeren. De Tweede Kamer is het daarmee eens. Na veertien jaar verdienen deze mensen eindelijk duidelijkheid", stelt Jasper van Dijk (SP).
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.