Politiek
31 jan 2022, 23:02
Het CDA heeft een roerig jaar achter de rug. Het vertrek van Pieter Omzigt en Mona Keizer zorgde ervoor dat interne ruzies op straat kwamen te liggen. Beiden klaagden over de druk vanuit de partij als je een andere mening hebt. Niet alleen landelijk, ook lokaal rommelt het bij het CDA als je niet in de pas loopt. Margriet van de Vooren kan daar sinds afgelopen weekend over meepraten.
De nummer twee van CDA-fractie De Bilt - Maartensdijk, Margriet van de Vooren, is zondagavond uit de partij gezet. De reden? Ze volgde haar hart en stemde donderdagavond tegen een omstreden bouwplan terwijl haar partij voor stemde. Zowel Van de Vooren als de inwoners van de gemeente blijven ontdaan achter. "Het voelt alsof je geamputeerd wordt."
Er is al lange tijd veel te doen rondom het plan om 130 woningen op het voormalig Hessingterrein in De Bilt te bouwen. Zo gaat het om dure woningen die voor een deel in een natuurgebied worden gebouwd. En dat laatste stuitte Van de Vooren na een werkbezoek aan het gebied steeds meer tegen de borst. Ze begon te twijfelen.
Een jaar geleden deelt ze deze zorgen met partijgenoten. "In december heb ik gezegd: ik kan me hier niet aan verbinden", vertelt Van de Vooren maandag aan Hart van Nederland. De partijleiding komt er niet bij haar op terug. Meermaals uit ze haar zorgen, maar gehoord voelt ze zich niet.
De raadsvergadering waarin het bouwplan tot stemming komt, komt steeds dichterbij en begin vorige week hakt ze de knoop door: ze stemt tegen. Het blijkt de beslissende stem waardoor het plan niet doorgaat. "Ze hebben direct in hun emotie 's avonds geroepen: we gooien haar van de lijst", herinnert Van de Voort zich. "Ik heb er geen seconden over nagedacht dat dat kon gebeuren. Ze hadden mijn stem kunnen verwachten."
Het is niet tegen de regels in om anders te stemmen dan de partij. "Vanuit integriteit moet je zonder last kunnen stemmen", legt de onthutste Van de Vooren uit. "Ik sta ook nog steeds achter mijn stem." Het CDA geeft aan dat de tegendraadse stem voor een vertrouwensbreuk heeft gezorgd en dat ze daarom niet verder willen met Van de Vooren.
"Een hele vreemde consequentie", als je het de lokale politica vraagt. Maar waarom heeft ze begin vorige week haar stem dan niet met haar partijleden gedeeld? "Dan zou ik onder druk gezet worden", weet ze. "Er zijn veel meer dossiers geweest waar ik mijn twijfels over had, dan word je echt een aantal dagen onder druk gezet. Met de mes op de keel." En dus zwijgt ze.
"Iedereen was dolblij, uitzinnig en gelukkig toen de meerderheid tegenstemde", vertelt Paul de Roos, inwoner van De Bilt. "Maar toen kwam vrijdagochtend het bericht dat Margriet politiek geslachtofferd ging worden." In de ijdele hoop daar iets te tegen doen, start De Roos een petitie. "In een dag en twee nachten werd die al bijna vierhonderd keer ondertekend."
Helaas mocht de petitie niet baten en omdat de deadline voor de nieuwe verkiezingen maandagmiddag is, is Van de Vooren er zo goed als zeker niet bij. "Het is een gedreven mens, met een missie. Het is jammer, heel triest", besluit De Roos.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.