Politiek
16 dec 2021, 21:58
Er wordt al weken hevig gediscussieerd over de komst van het grootste datacenter van Nederland in de gemeente Zeewolde. Het plan is omstreden, omdat het centrum van Facebook-moederbedrijf Meta een gigantische hoeveelheid stroom gaat verbruiken. Elf van de negentien raadsleden stemden vanavond bij de raadsvergadering voor de wijziging van het bestemmingsplan, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacenter.
Jaarlijks verbruikt het center evenveel stroom als 460.000 huishoudens. Een grote groep boeren had zich verzameld om luid en duidelijk hun mening te laten horen over het nieuwe datacenter.
Er was de afgelopen tijd veel te doen over de komst van het zeer grote datacentrum. Lokale politici klaagden over de besluitvorming erover tot nu toe, die veel in het geheim zou zijn geweest.
Met spanborden, trekkers en sirenes hebben veel mensen zich verzameld voor het gebouw waar de raadsvergadering donderdagavond plaatsvindt. Een actievoerder laat op locatie aan Hart van Nederland weten: "Ik ben tegen, omdat het een veel te groot datacenter is voor een plek als Zeewolde. De burgers zijn nergens bij betrokken. Het kost ons waarschijnlijk alleen maar geld, in plaats van dat het ons iets oplevert."
Ook zijn er zorgen over de duurzaamheid van het park en de landbouwgrond die het in zou nemen. De gemeente ziet als voordelen de extra belastinginkomsten en de positieve invloed op de werkgelegenheid in de regio.
Een man met een bord met de tekst 'Facebook zaait haat puur voor de winst', deelt zijn zorgen. "Het is slecht voor de natuur. Slecht voor het milieu. Het slurpt onze energie op. Een superfout bedrijf dat ook nog eens veel milieuschade aanbrengt moeten we hier niet willen."
De afgelopen dagen kwam de vraag naar boven of het wel aan de lokale politiek is over dit soort grote onderwerpen besluiten te nemen. In het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord staat daarover dat 'de landelijke regie en de toelatingscriteria bij de vergunningverlening' voor zulke grote datacentra worden aangescherpt.
Een inwoner van Zeewolde zegt bij de demonstratie dat het om achterkamertjespolitiek gaat. "Er komt de afgelopen weken steeds meer nieuws naar buiten dat Economische Zaken hier ook bij betrokken is geweest. Ik snap dat het hier een gunstige plek is, er is ruimte genoeg en water. Maar er moet landelijk worden gekeken naar waar we dit soort datacentra neerzetten. Alles wordt maar doorgeschoven naar gemeenteraadsleden, maar het moet in politiek Den Haag worden opgelost. Het plan moet op de pauzeknop."
Dat de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan is, betekent niet dat Meta kan gaan bouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van een deel van de benodigde grond en heeft duurzaamheidseisen gesteld aan het gebruik ervan na een eventuele verkoop. Over die eisen gaan gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf de komende weken in gesprek. Later moet nog worden gekeken of het bedrijf van Mark Zuckerberg de grond daadwerkelijk kan bemachtigen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.