Terug

Volg Hart van Nederland

Leven steeds duurder voor ouderen in AOW: 'Mensen met weinig geld worden gepakt'

Politiek

19 jan 2022, 16:39

Ouderen die gebruikmaken van een AOW-uitkering gaan er komend jaar op achteruit. Want waar het kabinet voornemens is om het minimumloon met 7,5 procent te verhogen, wordt de AOW ervan losgekoppeld. Dit betekent dat de uitkering voor pensionado's niet meestijgt met het minimumloon. En dat stuit veel AOW'ers tegen de borst, want door de inflatie worden bijvoorbeeld de boodschappen duurder.

Ook voor Philippe is het al niet gemakkelijk. Door een ziekte, een scheiding en schulden kan hij nauwelijks rondkomen. Hij tovert zijn laatste boterhammen voor de hele week uit zijn lege koelkast. "Tot vrijdag moet ik ermee doen, want dan gaat de Voedselbank weer open", vertelt Philippe aan Hart van Nederland.

Voor Philippe is het leven met zijn kleine AOW al erg duur. "Ik heb geen wasmachine, geen stofzuiger, ik heb niks. Ik ga op bed liggen, dan heb ik in ieder geval geen kosten", vertelt hij verder.

AOW'ers in zwaar weer

Volgens Irene Verspeek van het Armoedefonds hebben veel ouderen in de AOW het financieel zwaar. "Tussen de 300- en 400.000 vijfenzestigplussers hebben daarmee te maken. Als je dan kijkt naar deze periode, met de lockdown en de inflatie, dan zie je dat ze het nog moeilijker hebben gekregen dan ze het al hadden." Om ouderen te ondersteunen steekt het Armoedefonds ze een hart onder de riem met een presentje, dat bestaat uit cadeaubonnen voor de supermarkt.

John is een van de ouderen die een pakketje krijgt. "Tegenwoordig vind ik het niet normaal meer wat er beslist en besloten wordt. De rijken krijgen een betere positie en de mensen met weinig geld worden weer gepakt."

Nog niet definitief

De plannen van het kabinet zijn er nog niet definitief doorheen. Het idee is om vijfenzestigplussers straks te compenseren met een ouderenkorting, zodat ze minder belasting betalen.

Maar als het aan fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 ligt, komt er helemaal geen ontkoppeling van de AOW. In de Tweede Kamer wordt dat lastig, omdat het kabinet daar een meerderheid heeft. Maar in de Eerste Kamer voorziet hij kansen. "Daar hebben regeringspartijen geen meerderheid. Dus dan is er een bredere coalitie van links tot rechts in de oppositie."

In de video wordt in de voice-over over het Ouderenfonds gesproken dat klopt niet. Het moet het Armoedefonds zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.