Politiek
30 mrt 2019, 08:51
In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. De klok gaat om 02.00 uur één uur vooruit. Het ezelsbruggetje luidt dan ook: voorjaar - klok vooruit. Het lijkt erop dat er uiteindelijk wel een eind komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf, en wel in 2021 al. Lees ook: Meerderheid Nederlanders willen het liefst wintertijd De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.
Met het ingaan van de zomertijd is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. Dat kan ertoe leiden dat we 's avonds minder stroom verbruiken omdat de lichten pas later aan hoeven. Bij het ingaan van de zomertijd slapen we een uur korter. Veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok. Bij de een duurt die ontregeling langer dan bij de ander. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd. ANP Foto: Pixabay/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.